Dafne Schippersbrug krijgt vloerverwarming

Artikel delen

Vorig jaar, tijdens de eerste winter die de markante brug over het Amsterdam Rijnkanaal tussen Oog in Al en Leidsche Rijn meemaakte, gingen veel fietsers onderuit door gladheid tijdens de vorstperiodes. Vooral in de haakse bocht op het schooldak ging het nogal eens mis. Daarom is er gekozen om dat gedeelte elektrisch te verwarmen tijdens koude periodes.

Foto: Gemeente Utrecht.

Gemiddeld rijden er dagelijks 3.600 fietsers over de brug. Bij de aanleg werd nog gehoopt op dagelijks 7.000 fietsers. De fietsbrug wordt vooral glad door de strepen op het wegdek. De strepen bevriezen door een combinatie van kou, windrichting en vochtigheid. Het wegdek zelf is, zo bleek uit onderzoek door TNO, stroef genoeg. Maar het is moeilijk in te schatten wanneer strooien met zout zin heeft op de opvriezende delen en dus is er nu gekozen om de brug op het deel boven het schooldak elektrisch te gaan verwarmen. Daartoe is de brug gesloten van 18 oktober tot 5 november. De kosten voor het aanbrengen van de verwarming bedragen 200.000 euro.