Volvo toont elektrische wiellader

Artikel delen

Volvo Construction Equipment (CE) gaat proeven doen met een volledig elektrische bouwplaats. Op die bouwplaats werkt straks ook de nieuwe elektrisch aangedreven wiellader LX2. Het prototype daarvan werd in Berlijn getoond tijdens de Volvo Group Innovattion Summit, een onderonsje voor onderzoekers, bedrijven, politici en pers.

Het prototype van Volvo’s geheel elektrisch aangedreven wiellader.

Tekst: Pieter de Mos / Beeld: Volvo CE

Volvo wil alle partijen duidelijk maken, dat elektrisch aangedreven materieel er snel aankomt. Vooralsnog gaat het om redelijk compacte machines, waarvan de prototypes overigens nog niet op korte termijn commercieel beschikbaar zullen komen. De wiellader heeft geen dieselmotor, maar wordt gevoed door lithium-ion accu’s. Die moeten voldoende stroom geven voor acht uur continu werken in gebruikelijke omstandigheden voor dit type machine: lichte infrastructuur, bouwactiviteiten en landschapsinrichting, aldus Volvo CE.

Meer machines

De LX2 heeft twee elektrisch aangedreven motoren; één voor de voortbeweging en één voor de hydrauliek. Volgens Volvo leidde het loskoppelen van deze twee zeer verschillende functies tot een hogere efficiency van de gehele machine. De LX2 gaat op de elektrische bouwplaats zij aan zij werken met het prototype van Volvo’s elektrische graafmachine, de EX2. Eerder al had Volvo CE een hybride wiellader en een via de stroomkabel gevoede kleine graafmachine gedemonstreerd. Verder zal ook de autonoom rijdende compacte elektrisch aangedreven dumper HX2 op de elektrische bouwplaats zijn waarde moeten gaan bewijzen.

Grote voordelen

Volgens de ontwerpers gaat op de elektrische bouwplaats de uitstoot van CO2 met 95 procent omlaag en is tegelijkertijd een kostenbesparing (TOC = Total Cost of Ownership) van circa 25 procent haalbaar. Voordeel is verder dat de geluidsemissie wordt teruggedrongen en dat wordt van steeds groter belang in steden en andere drukbevolkte gebieden. Volvo’s technologiedirecteur Patrik Lundblad is ervan overtuigd dat het gaat werken: “De elektrificatie van bouwmaterieel zal schonere, stillere en efficientere machines voortbrengen en dat tekent de toekomst van onze sector.”

Volvo CE, www.volvoce.com.