Een Yanmar voor stad en land

Artikel delen

Het is niet de kleinste Yanmar, maar hij is bovenal sterk en compact. Bij Yanmar vinden ze de nieuwe 8 tons ViO82 midi-graafmachine dan ook ideaal voor het werken in de (binnen)stad. Maar ook daar buiten staat hij zijn mannetje.

De ViO82 is uiteraard een Zero Tail Swing machine, want van die korte kont heeft het van huis uit Japanse bedrijf de laatste jaren veel werk gemaakt. De draaicirkel bedraagt 1.135 mm. Nieuw aan de ViO82 is het zelfstandige hydraulische systeem (VIPPS210) die wordt aangestuurd door de 3,3 liter watergekoelde dieslmotor. Deze 4TNV98C-WBV1 diesel uit de eigen fabriek geeft de graafmachine een brutovermogen van 41,5 kW (55,6 pk) mee bij 1.900 toeren. Het resultaat is een graafkracht van maximaal 63,5 kN op de bak. De beide hydraulische pompen zorgen daarbij voor een minimaal drukverlies bij gecombineerde bewegingen van giek en arm en dat zorgt mede voor een soepele bediening.

De motor is voorzien van een regeneratiesysteem dat gaat werken op rustige momenten. De uitgasrecirculatie (EGR) is gecombineerd met een DPF-filer om de roetdeeltjes af te vangen. De machinist is ook niet vergeten door Yanmar, dat hier het credo ‘Universal design’ voor heeft bedacht. De cabine is behoorlijk ruim – meer voetenruimte – en heeft goed zicht rondom. Een luchtgeveerde stoel en een vernieuwd ergonomisch bedieningspaneel helpen daarbij. Ook is het veiligheidsniveau verder opgevoerd, onder meer door de inzet van Led-verlichting.

Geheel van deze tijd is het systeem dat het motortoerental na 4 seconden leegloop fors omlaag brengt. Dat vermindert zowel de uitstoot als het brandstofverbruik. Een goede zaak nu grondverzetmaterieel slecht blijkt te scoren als het gaat om de bijdrage aan de opwarming van de aarde. In ons land is Geert-Jan de Kok uit Esbeek de trotse importeur van Yanmar graafmachines en shovels.

https://geert-jandekok.com