Doortrekking A15 mogelijk door compensatiemaatregelen

Artikel delen

Om de doortrekking van de A15 van Ressen naar de A12 tussen Duiven en Zevenaar mogelijk te maken, wordt op de A50 de maximumsnelheid verlaagd. Die gaat tussen de knooppunten Waterberg (Arnhem) en Beekbergen (bij Apeldoorn) van 120 naar 100 kilometer per uur. Dat gaat in als de verlengde A15 klaar is. Dit meldt De Gelderlander.

Het is één van de maatregelen, die op 27 februari 2019 zijn gepubliceerd, die er voor moeten zorgen dat de bezwaren tegen de doortrekking van de A15 en het aanleggen van extra rijstroken op de A12 worden weggenomen. Andere maatregelen zijn het bouwen van extra (hoge) geluidschermen en het maken van een extra steile grondwal langs het snelfietspad in Bemmel.

Het doortrekken van de A15 stond op losse schroeven nadat het Europese Hof vorig jaar oordeelde dat Nederland zich onvoldoende inzet om de uitstoot van stikstof te verminderen. Een doortrekking van de snelweg zou dat nog verergeren. Bovendien was die doortrekking onderdeel van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), waarin maatregelen staan die zorgen dat er juist minder stikstof komt. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft besloten om de doortrekking van de A15 niet meer onderdeel te laten zijn van het nationale stikstofplan. Maar het wordt als project op zich gezien: daar waar door de doortrekking van de weg er schadelijke effecten zijn, moet dat in de buurt één op één gecompenseerd worden.

Uit onderzoek is gebleken dat de nieuwe weg negatieve gevolgen heeft voor de natuur in de Veluwe en de Rijntakken. Omdat het verkeer op de A50 tussen Waterberg en Beekbergen door een betere doorstroming zal toenemen, gaat de uitstoot dus ook omhoog. Die gaat weer omlaag als het verkeer minder hard rijdt. Ter compensatie komt er ook nog een klein stukje natuur bij; ongeveer 1/7e voetbalveld.