Innovatief Polderdak geopend in Voorburg

Artikel delen

Het Polderdak aan de Spinozalaan in Voorburg bewijst dat het kan: groen en blauw op één dak. Het innovatieve dak combineert waterberging en groen.

Het dak is tot stand gekomen door samenwerking van de Vereniging van Eigenaren ’s Gravenloo, het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Leidschendam-Voorburg. Uniek is dat dit het eerste groenblauwe Polderdak is op het dak van een parkeergarage van een particuliere VvE. Het dak is op ooghoogte, waardoor het eenvoudig te bekijken is.

In totaal kan het Polderdak ongeveer 50.000 liter water bergen. Het dak kan dus een heftige bui opvangen om het riool te ontzien. Zo raakt het riool tijdens een piekbui niet overbelast. Bovenop op het dak van 1.400 m² staat een biodivers mengsel aan planten. Volgende zomer vormen deze een kleurrijk geheel. Al het regenwater van dit dak wordt opgevangen in een dynamische waterbuffer. De planten op het dak gebruiken een deel van het regenwater. De hoeveelheid water in de bak wordt met behulp van een sensor gemeten en op afstand geregeld.