Hitachi automatiseert verder

Artikel delen

Tijdens Bauma liet Hitachi Construction Machinery (Europe) – afgekort HMCE – onder meer de vernieuwde lijn mini- en compacte graafmachines zien. Groter nieuws was er in de vorm van de ZX210X-6 ICT, een gedeeltelijk automatisch werkende graafmachine.

De minigravers uit de Zaxis-6 lijn zijn voortdurend aan vernieuwingen onderhevig en dat geldt ook voor de compacte graafmachines van de ZX17U-6 tot de ZX85USB-6 en de compacte wielladers ZW75-6 en ZW95-6, die nu aan de eisen van Stage V voldoen. Echt bijzonder is echter de ZX210X-6 ICT. Deze gedeeltelijk automatisch functionerende graafmachine zet belangrijke stappen richting autonoom werken en hij doet dat met een grote nauwkeurigheid, groot bedieningsgemak en – het belangrijkste – in de helft van de tijd die een traditionele graafmachine nodig heeft. HMCE verwacht dan ook dat dit type machine een grote verandering teweeg gaat brengen op de bouwplaats, mede omdat hij tevens veel veiliger kan werken en er minder goed getrainde machinisten voor nodig zijn. Via sensoren op onderwagen, cabine, giek, lepelsteel en bak zijn alle bewegingen niet alleen te volgen, maar uiteindelijk ook goed te sturen. Combineer dat met een 3D systeem en het IMC systeem (intelligente machine controle) kan de machine nagenoeg zelfstandig lastige opdrachten laten uitvoeren. We gaan hier vast meer van horen.

www.hitachicm.nl