Probleemoplossingen voor droogte en wateroverlast

Artikel delen

Het zijn de problemen van deze tijd; uitdrogende bodems en wateroverlast bij hevige regenval. Nieuwe problemen die om nieuwe oplossingen vragen. Rob Addink, mede-oprichter en directeur van BERA BV is een specialist als het gaat om die waterproblematiek. “Die is goed aan te pakken. Als je kiest voor de juiste oplossingen dan bespaar je ook nog eens arbeidskosten.”

In plantenbakken in het Franse Vilette d’Anthon, vlakbij Lyon, is van de natuurlijke waterbuffer Urbanscape gebruikt gemaakt. “Dat bespaarde uiteraard veel water, maar ook de helft aan arbeidsuren bij het watergeven. Zelfs in de hete zomer van vorig jaar.”

Tegel eruit, plant erin. Het is het motto van de landelijke campagne Operatie Steenbreek waarmee de verstening van steden moet worden tegengegaan. Het is vooral bedoeld om particulieren tot deze actie aan te zetten. “Uiteraard is er ook winst voor de gemeentes die op die manier minder regenwater in hun riolering krijgen”, vertelt Rob Addink. Heeft het motto van Operatie Steenbreek een kleinschalig bereik, BERA levert producten waarmee ook op grotere schaal overlast van hevige regenval is tegen te gaan. Zo levert het bedrijf verschillende stabilisatieplaten voor grind waarmee op eenvoudige manier grindpaden, grindterrassen en zelfs grindwegen zijn aan te leggen om overlast met overtollig regenwater te voorkomen. “Niet alleen voor particulier gebruik dus, ook binnen de openbare ruimte is het toepasbaar.”
De platen worden volledig duurzaam geproduceerd met Cradle-to-Cradle certificaat. Niet voor niets dat gemeenten als Soest en Amersfoort deze stabilisatiematten reeds bij hun inwoners promoten door kennis over de regenwaterproblematiek én oplossingen te delen. Addink ziet de infiltratiematten als belangrijk product voor de toekomst. Hij verwijst naar een land als Engeland waar het inmiddels verplicht is om bij het bestraten van een nieuw aan te leggen voortuin infiltratiemateriaal te gebruiken.

In plantenbakken is zowel gebruik te maken van de Green Roll als de Green Cubes. Beiden houden behalve water ook voedingsstoffen vast.

Water vasthouden

Een andere problematiek van deze tijd is het uitdrogen van de bodem in periodes van hitte en droogte. De zomer van 2018 geldt als beste voorbeeld. Ook daarvoor levert BERA innovatieve oplossingen. De natuurlijke waterbuffer BERA Urbanscape is een innovatief en eenvoudig te verwerken product dat zorgt voor opslag van water en voedingsstoffen zonder gebruik van chemische stoffen. Het is ontworpen voor gebruik in onder andere particuliere tuinen, sportvelden, bedrijven, begraafplaatsen, openbare parken en tal van andere groene locaties. Urbanscape is gemaakt van 100% natuurlijk gesteente waarvan lange vezels zijn vervaardigd die met elkaar verbonden zijn. De vezels vormen samen een compacte, doch zeer open structuur met als belangrijkste eigenschap het kunnen opslaan van water. Handig in periodes van watertekort want tijdens die periodes geven de vezels het water geleidelijk af. Het materiaal buffert tot 85% watervolume, inclusief eventuele voedingsstoffen. “Dus niet alleen water, maar ook voeding kan gedurende een lange periode worden vastgehouden.” De vezels zijn verkrijgbaar als Green Roll en Green Cubes.
Uitgerold is de Urbanscape Green Roll 2 cm dik, waarmee 1 m² van dit materiaal 17 liter water kan opslaan. Naast opslag zorgt het materiaal voor afgifte naar behoefte. Bijzonder is de horizontale waterdistributie, minstens 50 cm horizontale verspreiding van het water in alle richtingen. “Uiteraard heeft het gebruik van dit materiaal een positief effect op de ontwikkeling van de plantwortels en de gezondheid van de planten. Water is immers vrijwel altijd en overal voldoende voorradig.”

In deze bloembakken, tussen de traptreden voor het stadhuis van Ljubljana (Slovenië), is Urbanscape Green Roll gebruikt. Behalve dat de Green Roll water buffert, voorkomt het uitdroging tijdens zomerse hitte omdat de matten isolerend werken.

Kleinschalig gebruik

Ook voor kleinschalig gebruik heeft BERA oplossingen. Zo zijn Urbanscape Green Cubes speciaal ontwikkeld voor toepassingen in plantenbakken, zowel groot als klein. Het materiaal is hetzelfde als bij de Urbanscape Green Roll: ook hier bestaat de basis uit vezels van natuurlijk gesteente. De Cubes echter zijn circa 2 x 2 cm groot en makkelijk hanteerbaar, makkelijk ook te vermengen met potgrond. “Grote pluspunten zijn een betere beluchting en een hogere wateropslag. Beide belangrijk als het om aanplant in bakken gaat. En uiteraard bespaar je enorm aan arbeid, je hoeft immers veel minder vaak water te geven.”
Overigens zijn de Cubes ook als enkel medium in plantenbakken te gebruiken, dus zonder toevoeging van teelaarde, en uiteraard is er ook te mengen met bijvoorbeeld kokosvezels (de vezel van de bast van kokosnoten) of turf. “In het geval van mengen met potgrond adviseren wij altijd minstens 20% aan Cubes te gebruiken.”

Bij het monument op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten is Gravel Fix Pro gebruikt. Deze stabilisatiematten zorgen ervoor dat mensen – ook met rolstoel, rollator of op hoge hakken – zich kunnen bewegen over een altijd droog oppervlak.