Verduurzaming steile taluds en oevers

Artikel delen

Tribute Greenfix bv komt met een alternatief om steile taluds en oevers te verduurzamen. Dit bedrijf heeft al 35 jaar ervaring met biologisch afbreekbare materialen, zoals kokosmatten en kokosrollen om oevers en taluds tegen uitspoeling en erosie te beschermen.

Greenfix Geocellen worden al jaren toegepast in de Nederlandse infrastructuur. Op onze veelal slappe ondergronden is het met geocellen gelukt om verhardingsconstructies te realiseren die bestand zijn tegen zware en hoge belastingen. Geocellen werden aanvankelijk toegepast als fundatieversterking in onder andere wegen, terminals, vliegvelden en steile wandconstructies.

De laatste jaren worden er steeds meer geocellen gebruikt bij dijkverhoging en bij het realiseren van relatief steile taluds waar gebruikelijke geotextielen niet voldoen of prijstechnisch niet interessant zijn.

Het Greenfix 3D geocel systeem voorkomt uitspoeling van het talud. Indien vegetatie gewenst is worden de cellen met aarde, voorzien van graszaad. Door de geperforeerde celwanden kunnen wortels door de geocellen heen groeien en snel in de bodem vastgroeien. Dat geeft extra sterkte.
In situaties waar geen vegetatie wenselijk is, denk rond opslag tanks en dergelijke, kan er gekozen worden voor een ‘hard’ talud. De cellen kunnen met granulaat worden gevuld, indien er wel drainage gewenst is. Of ze zijn met beton te vullen als er geen drainage gewenst is.

Greenfix geocellen hebben een hoge weerstand tegen afglijden. Neerslag heeft zo goed als geen invloed. Afhankelijk van de taludhelling zijn er diverse cel groottes en hoogtes leverbaar. Aan de hand van de eventueel aangeleverde parameters kan ingenieursbureau Tribute bv het juiste type, inclusief de benodigde verankeringssystemen, adviseren.

Tribute bv, www.tributegreenfix.nl