Nieuwe oplossingen voor machinebesturing

Artikel delen

Leica Geosystems, onderdeel van Hexagon, heeft twee nieuwe oplossingen voor machinebesturing geïntroduceerd. Deze leveren een bijdrage aan de digitale transformatie van de bouwsector: de Leica MC1 software voor graafmachines en een upgrade van Leica ConX webinterface.

Het ruim twee jaar geleden op de markt gebrachte ConX is ontwikkeld om een verbonden ecosysteem voor bouwplaatsen te creёren. Dat brengt machinisten, uitvoerders en projectontwikkelaars in één digitaal platform samen. Alle betrokkenen kunnen locatie-informatie, referentiemodellen en projectdata delen en visualiseren. Ook andere machinebesturingsoplossingen, die met de interface verbonden zijn, kunnen op afstand informatie ontvangen en delen.
In de laatste uitbreiding wordt een nieuwe 3D-omgeving gecreëerd met behulp van data die op de bouwplaats verzameld worden. ConX voegt de informatie van sensoren samen om realtime data beschikbaar te stellen inclusief geautomatiseerde analyses en visualisatie van projectonderdelen zoals graaf- en vulvolumes. “Leica ConX helpt bij de overdracht van projectbestanden en volgt de machines vanuit het kantoor. Als er op een grote bouwplaats veel onderaannemers werken is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is en met de dezelfde en meest recente bestanden werkt”, legt Pontus Holmberg, hoofdopzichter bij Skanska Sverige AB uit.

Digitale workflows voor graafmachines

De populaire MC1 software, die een algemene interface voor het hele portfolio van machinebesturingsoplossingen van Leica Geosystems biedt, is nu ook beschikbaar voor graafmachines. Deze een-voor-alle software verbindt een in principe oneindig aantal zware machine op de bouwplaats en maakt zo de machinebesturing en automatisering van werkzaamheden op bouwprojecten mogelijk. De laatste versie van de software maakt ook werktuigherkenning voor graafmachines mogelijk, waardoor automatisch elk aanbouwdeel gedetecteerd wordt, dat aan de graafmachine gekoppeld is. De kans dat er een verkeerde bak gebruikt wordt en er teveel grond afgegraven wordt, vermindert waardoor de efficiency en de productiviteit van machinisten op de bouwplaats enorm verbetert.
“MC1 is veel eenvoudiger in gebruik dan andere oplossingen voor machinebesturing”, licht Marco Pedersen van MP Enterprise A/S toe. ”MC1 is eenvoudig te begrijpen en er zijn veel geïntegreerde helpfuncties, die de machinist door het programma loodsen. De Create Model functie, waarbij je de bak van de graafmachine kunt gebruiken om ter plekke eenvoudige en complexe modellen te maken, is zeer gebruiksvriendelijk en vormt een enorme verbetering van de software.”

Leica Geosystems, www.leica-geosystems.com/nl-NL.