Takeuchi werkt aan nieuwe serie compacte graafmachines

Artikel delen

De Japanse machinefabrikant Takeuchi is druk bezig om het machineprogramma te actualiseren. Tijdens materieelvakbeurs Bauma, begin april, was de eerste nieuweling van de 3-serie al te zien: de TB370. Inmiddels is de komst aangekondigd van nog vier nieuwe compacte graafmachines, inclusief het prototype van een elektrische minigraver: de TB220e.

Tekst en beeld: Pieter de Mos

Overzicht van de vernieuwde lijn compacte graafmachines die Takeuchi heeft aangekondigd.

Hebben de vernieuwde TB235-2, TB250-2 en TB290-2 nog een dieselmotor, de TB220e moet de eerste volledig elektrische en op het werk emissieloze minigraver worden van het door Verhoeven Grondverzetmachines gevoerde merk. Een prototype van deze minigraver was al draaiend te zien op Bauma.

De TB220e weegt 1.940 kg en is voorzien van een 25 kw/h accu. Afhankelijk van de inzet kan de elektrische mini gedurende vier tot acht uur zijn werk doen. Het volledig opladen met behulp van een externe snellader (380-480 volt) duurt zo’n vier uur. Bij gebruik van de interne lader wordt de laadtijd verdubbeld. De TB220e is afgeleid van de welbekende en populaire dieselversie TB216 en hij moet dezelfde prestaties gaan leveren. Volgens Takeuchi gaan de operationele en onderhoudskosten met zo’n 70 procent omlaag. Het geluidsniveau ligt rond de 84 db. Nog niet duidelijk is wanneer hij leverbaar wordt.

Dat is wel duidelijk van de splinternieuwe Takeuchi TB370. We kondigden deze 7 tonner aan in de vorige GWW totaal en inmiddels is bekend gemaakt dat hij nog voor het eind van dit jaar leverbaar wordt.

Op Bauma was het prototype te zien van Takeuchi’s eerste elektrische minigraver TB220e.

Vernieuwde 2-serie

De komende jaren zullen we meer horen over de 3-serie. Voor het echter zover is, kunnen we nu al genieten van de vernieuwde 2-serie. Daarvan zijn de eerste drie modellen flink onderhanden genomen. Zo gaat de TB235 over in de TB235-2 en wordt de TB250 vervangen door de eveneens compleet nieuw gebouwde TB250-2. Ook de TB290 is op diverse punten aangepast en verbeterd, wat heeft geleid tot de TB290-2. Deze drie machines zijn nu qua uiterlijk en specificaties volledig in lijn met de nieuwste 2-serie machines. Ze beschikken over een uitgebreid LED pakket, een immobilizer (diefstalbeveiligingssysteem) en een nieuw design. Interessant is verder, dat de literregeling van de extra hydraulische functies nu gemakkelijk is in te stellen via de monitor.

Kijkje in de cabine van de vernieuwde TB250-2. Hij beschikt nu over alle uitvoeringsopties van de huidige TB240 en TB260.

Stage 5 motoren

De vijf tons TB250-2 is voorzien van een DPF filter en een EU stage 5 motor. Daarbij beschikt deze machine nu over alle uitvoeringsopties van de huidige TB240 en TB260.

De TB290 was altijd al een ware hardloper in het assortiment van Verhoeven. Naar verwachting zal de ruim 8,5 ton wegende TB290-2 dat ook worden: ook deze machine is uitgerust met een DPF filter en een EU stage 5 motor. Daarnaast zijn er grotere hydraulische pompen ingebouwd, wat zorgt voor nóg meer hydraulisch vermogen. De TB290-2 is net als zijn voorganger verkrijgbaar met de twee verschillende giekconstructies: de Monoboom en de Two Piece Boom.

De literregeling van de extra hydraulische functies nu gemakkelijk in te stellen via de monitor.

Voor kabelleggers

Ook de kleinste van de drie, de TB235-2, is verbeterd. De hydraulische pomp van de TB235-2 wordt aangedreven door een krachtige driecilinder motor zonder DPF filter. Qua uitvoering is de machine nu vergelijkbaar met zijn grotere broer, de TB240. Drie extra hydraulische functies horen ook bij deze uitbreiding. TB235-2 minigraver biedt een uitstekende graafdiepte van 3.245 mm. Om het operationele evenwicht te bewaren is er extra contragewicht toegevoegd. Deze machine zullen we veel zien bij kabelleggers en stratenmakers.

Takeuchi Fleet Management

Vanaf dit jaar worden alle nieuwe Takeuchi machines vanaf 4 ton uitgerust met TFM en dat staat voor Takeuchi Fleet Management. Daarmee heeft zowel de machinist, als ook de medewerkers op kantoor of in de werkplaats van de dealer, via de PC, tablet of smartphone de machine altijd binnen handbereik. Via de online TFM portal zijn op elk moment de real-time machinegegevens in te zien. Wanneer de machine aan het werk is, vindt er iedere 15 minuten een dataoverdracht van allerhande machinegegevens plaats, zodat duidelijk is te zien hoe de machine presteert. Op deze manier valt de downtime te minimaliseren en worden kostbare serviceoproepen op locatie voorkomen. Ook is in de online TFM portal altijd exact te zien op welke locatie de machine aan het werk is en of deze op een duurzame en efficiënte manier wordt ingezet.

Een kijkje onder de motorkap van de TB290-2 onthult de Stage 5 dieselmotor met DPF (roetdeeltjesfilter).

 

www.takeuchibenelux.com

www.verhoevenbv.com