Een baan zonder sollicitatiegesprek

Artikel delen

Kleywegen (actief in de weg- en waterbouw, infrastructuur en grondwerk) gaat als eerste aannemingsbedrijf nieuwe medewerkers aannemen via het grensverleggende concept van Open Hiring. De nieuwelingen hoeven niet te solliciteren om aan een baan te komen en naar hun cv en arbeidsverleden wordt niet gekeken. Als ze maar gemotiveerd zijn en denken het werk aan te kunnen.

P. Smit kon direct aan de slag na zijn aanmelding.

Kandidaten melden zich aan en worden op een vacaturewachtlijst gezet. Zo gauw er een werkplek is, kunnen ze aan de slag. Voorlopig wordt 40 uur beschikbaar gesteld om via Open Hiring algemeen medewerkers aan te trekken. Wie daarvoor interesse heeft, kan zich vanaf nu inschrijven bij het in Woerden gevestigde bedrijf.
De Kleywegen Groep telt acht verschillende bedrijven. Het hoofdbedrijf Kleywegen heeft dertig personen in dienst. Eén vacature wordt nu via Open Hiring ingevuld. “We zoeken een algemeen medewerker”, zegt Marieke van der Kleij van Kleywegen. “Die krijgt uiteenlopende klussen, zoals opruimen, veegwerk, inpakwerk en schoonmaken. Onze technische mensen kunnen zich dan concentreren op hun kerntaken.”
Open Hiring is een baanbrekend concept uit de VS dat door maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt geïntroduceerd. Open Hiring houdt in dat als je wilt werken, je zonder sollicitatiegesprek een baan kunt krijgen. Opleiding en ervaring spelen geen rol, iedereen is welkom. Dit biedt kansen aan mensen voor wie de arbeidsmarkt ongewild op slot zit.

Marleen Kleywegen staat haar ‘mannetje’.

“We willen de levens van mensen op alle terreinen positief beïnvloeden. Dit geldt ook voor de medewerkers die al in dienst zijn.” Tony Kleywegen lijkt het daar volledig mee eens te zijn.

Achtergrond

Het idee achter Open Hiring dateert uit 1982, toen Greyston in New York besloot arbeidsplaatsen te creëren voor mensen wie het niet lukte om aan het werk te komen. Dit plan sloeg aan: inmiddels werken er bij Greyston 170 mensen en via Open Hiring lukte het de Amerikaanse onderneming door de jaren heen 3.500 personen aan werk te helpen. Vanwege het bewezen succes besloot Start Foundation in samenwerking met Greyston de Amerikaanse aanpak naar hier te halen. De Nederlandse primeur was enkele maanden terug bij MamaLoes, een bedrijf uit Goirle dat online babyartikelen verkoopt, gevolgd door Chain Logistics, een logistiek dienstverlener in Uden. Inmiddels hebben nog drie bedrijven voor Open Hiring gekozen, waaronder Kleywegen.
Kleywegen is erg enthousiast over het idee achter Open Hiring. “Het is een nieuwe, frisse manier om ruimte te bieden aan kwetsbare werkzoekenden. Ideaal om ze een kans te bieden te laten zien wat ze kunnen. Dat wil toch iedereen”, aldus Van der Kleij. Ze gelooft zelfs dat de aanpak voor een doorbraak kan zorgen op de verstarde Nederlandse arbeidsmarkt. “Het begint nu heel klein, in het MKB. Misschien is dat wel de beste garantie voor succes. Zodat straks ook de grotere werkgevers het gaan overnemen. Ik zal er in ieder geval veel over praten met werkgevers in mijn omgeving. We hebben daar een sociale taak in.”
Kleywegen en Start Foundation gaan in Woerden en omstreken de komende tijd gericht campagne voeren om gegadigden voor Open Hiring te wijzen op deze kans. “We willen de levens van mensen op alle terreinen positief beïnvloeden. Dit geldt ook voor de medewerkers die al in dienst zijn. De visie van Open Hiring is dat het start met een baan en inkomen.”

Kijk voor de vacature op: www.kleywegen.nl/werken-bij/open-hiring.