Elektrische Vito ideale stadsbesteller

Artikel delen

Mercedes-Benz Vanen introduceert de volledig elektrische eVito, een bestelauto voor in en rond de stad en ‘korte’ ritten daarbuiten. Het nieuwe model is uitgerust met een 41,4 kWh sterk accupakket, waarmee hij een actieradius heeft van 149-160 km volgens de NEDC-testmethodiek.

Toen we mochten testrijden met de nieuwe eVito was de conclusie snel getrokken: dit wil ik ook. Want los van alle techniek is elektrisch rijden gewoon erg prettig: minder geluid en veel tractie door de direct wielaandrijving. Gaspedaal loslaten is automatisch afremmen (en energie opwekken). Je leert heel snel om in te schatten wanneer je het gaspedaal moet loslaten om bijna precies op de goede plek tot stilstand te komen, zonder te remmen. Om dat plezier te kunnen beleven moet wel even fors in de buidel worden getast. De rijk uitgeruste eVito Launch Edition (airco, navigatie, achteruitrijcamera, comfortabele bestuurdersstoel en 8 meter laadkabel) is te bestellen voor € 46.720 (versie Lang) en € 47.580 (versie Extralang). Dat is inclusief vier jaar onderhoud. Gelukkig zijn de brandstofkosten aanmerkelijk lager dan bij een de dieselversie en geldt dat ook voor het onderhoud. Bovendien zijn er voor ondernemers milieusubsidies (MIA/Vamil) om de overstap van diesel naar elektrisch te versnellen. Want dat steeds meer steden milieuzones gaan instellen ligt in de lijn der verwachting. En dan kun je daar met een dieselversie niet meer terecht.

eVAN Ready App

Om vóór aankoop na te gaan of de eVito voldoet, kan de eVAN Ready App gebruikt worden. De app analyseert de gereden routes, het rij- en remgedrag en hoogtemeters middels automatische tracking. Dit heeft als doel vragen te beantwoorden als ‘hoeveel bereik heb ik werkelijk met dit elektrische voertuig?’ en ‘hoe vaak moet ik hem opladen?’ Tevens geeft de app inzicht in locaties van laadpalen in de omgeving.
Het accupakket bevindt zich bij de eVito onder de laadvloer en gaat niet ten koste van de laadruimte. Met een basislengte van (lang) heeft de eVito een maximaal laadvermogen van 1.073 kg. De extra lange versie meet 5.370 mm en heeft 1.048 kg aan laadcapaciteit. De laadruimte loopt uiteen van 6,0 tot 6,6 m3. De Launch Edition komt tevens in de Tourer-variant als personenbus beschikbaar.

https://www.mercedes-benz.nl/vans/nl/vito/evitospecial/