Peilgestuurde drainage op intelligente wijze

Artikel delen

Het waterbeheer in Nederland is traditioneel gedimensioneerd op het snel afvoeren van water. Door veranderingen in het klimaat krijgen we echter steeds vaker te maken met extreme vormen van neerslag afgewisseld met langdurige perioden van droogte. Soms komen deze extremen gelijktijdig voor en missen we een mechanisme om het (grond)watersysteem de benodigde veerkracht te geven.

Ondanks de vele positieve ervaringen met peilgestuurde drainage is er een verhoogde kwetsbaarheid voor wateroverlast bij extreme neerslag door het verhoogde grondwaterpeil. Ook blijkt in de praktijk dat het verhoogde grondwaterpeil lange perioden van droogte niet kan overbruggen en intensieve beregening nog steeds noodzakelijk is.
G.J. de Blois Watertechnologie heeft een innovatief ultra-low-power IoT device ontwikkeld, dat wordt ingezet als Intelligente Peilgestuurde Drainage. Deze verlaagt die kwetsbaarheid verlaagd en verhoogt de veerkracht.

In de peilregelput van de drainage wordt het PVC-opzetstuk vervangen door een robuuste en onderhoudsvrije peilregelunit. Door een langzaam dalend peil in te stellen die is afgestemd op het type gewas, wordt een optimale wortelvorming gestimuleerd en het gewas extra veerkracht gegeven voor een hogere gewasopbrengst.
De Intelligente Peilgestuurde Drainage is ook heel goed toepasbaar voor (grond)waterpeilbeheer in de GWW-sector. Voor het doorspoelen en op peil houden van waterpartijen, plas-dras gebieden maakt het bedrijf gedetailleerde berekeningen die rekening houden met ons klimaat. Van volledig mobiele off-grid tot vast opgestelde hybride systemen met een capaciteit tot meer dan 200m3/uur per pomp.

G.J. de Blois Watertechnologie
www.gjdeblois.solar