Wereldprimeur: eerste elektrische bus met eCityJet

Artikel delen

Rioned en Van der Velden rioleringsbeheer werken nauw samen om het prototype van de elektrische Vito bus met elektrische rioolreinigingsmachine te testen en klaar voor de markt te maken. Het is de eerste én enige elektrische bus met eCityJet ter wereld!

Rioned introduceert de eerste volledig elektrische rioolreinigingsmachine voor buizen met een diameter tot 350 mm. De eCityJet heeft alle kenmerken van de conventionele CityJet en voldoet aan alle huidige en toekomstige milieunormen. De machine veroorzaakt geen uitstoot, waardoor deze bij uitstek geschikt is voor gebruik in stadscentra waar strikte emissie-eisen gelden en in gebieden die volledig of gedeeltelijk zijn afgesloten. Afhankelijk van de geselecteerde batterijconfiguratie weegt de lege machine ongeveer 600 kg. De machine is ook nauwelijks groter dan een CityJet met dieselmotor, waardoor deze geschikt is voor de meeste bestelwagens (zoals Mercedes Vito of Sprinter of een Ford Transit).

Met een maximale werkdruk van 200 bar en een waterstroom van 60 lpm is de machine bij uitstek geschikt voor het ontstoppen van buizen tot 350 mm. Met volledig opgeladen batterijen kun je er gemiddeld zes ontstoppingen mee doen. De eCityJet kan worden uitgerust met drie of zes 5 kWh-batterijen. Deze worden opgeladen met netspanning via een normaal stopcontact. De oplaadtijd voor drie batterijen is vier uur en voor zes batterijen ongeveer acht uur.

Praktijktest

De Amsterdamse vestiging van Van der Velden rioleringsbeheer gaat de komende weken het prototype testen en samen met Rioned door ontwikkelen. Al in 1969 ontwikkelde en testte de net gestarte Wal van der Velden (40) samen met Rior, het huidige Rioned, de allereerste hogedrukpomp ter wereld en nam deze in gebruik. Jan Pieters, Managing Director bij Rioned, vertelt: “Wij zijn trots dat Van der Velden onze elektrische eCityJet wil testen in het veld. Hun aanbevelingen helpen ons de machine verder te perfectioneren. Zowel de rioolreinigingsmachine als ook de Mercedes eVito waarin deze machine is ingebouwd worden volledig elektrisch aangedreven. De uitstoot van uitlaatgassen is daarmee tot nul gereduceerd, wat de eCityJet bij uitstek geschikt maakt voor gebruik in binnensteden. Vandaar dat Van der Velden de machine test in onze hoofdstad Amsterdam, die onlangs aankondigde de eerste emissievrije stad ter wereld te willen zijn in 2030. Begin 2020 zullen er meer eCityJets uit productie komen en kunnen ook andere klanten en markten deze nieuwe, schone rioolreinigingsmachine in gebruik nemen.”