CO2 besparen met circulair asfalt

Artikel delen

Ruim voordat de wereld bezig ging met meer circulaire producten, ontwikkelde Vialit Benelux al REaktiv koudasfalt op basis van de koolzaadplant. Daarnaast is voor het voegen en/of het vullen en dichtgieten van scheuren in asfalt REFUG ontwikkeld.

Het bindmiddel in het asfalt van Vialit bestaat ten minste voor 50% uit olie verkregen uit het koolzaadplantje. Door de inzet van olie uit de koolzaadplant wordt CO2 opgenomen tijdens de groei van de planten. Net zoals bij het gebruik van hout in de bouw wordt dan gesproken over het opslaan van CO2. Zo kan men dus bij het gebruik van deze koudasfalt-producten ook spreken over het opslaan of compenseren van CO2.
Ook in het onderhoud voorziet Vialit afnemers van een deel plantaardig product: REFUG. Dat is een koud 2-componenten bitumineuze massa zonder oplosmiddel volgens het Reaktiv-pricipe, dus deels plantaardig. REFUG vloeit volledig in de te repareren ruimte, omdat het koud verwerkbaar is. Voor de stroefheid kan het met split worden afgestrooid.
REFUG kan handmatig of met een machine – bij grotere afstanden – met de door Vialit speciaal voor deze toepassing ontwikkelde REfugomaten eenvoudig en efficiënt worden toegepast. Het koud mengen van de beide componenten zorgt voor een goede hechting ook bij licht vochtige weersomstandigheden. De REFUG vloeit volledig in de scheur en kan direct met een split worden afgestrooid (bijvoorbeeld een split 2/5mm). Hierdoor ontstaat de noodzakelijke stroefheid en wordt o.a. geen schijnmarkering bewerkstelligt. Een kilo REFUG vult een volume van ongeveer 1 dm³ = 1 liter. Een half uur na aanbrengen kan een met REFUG behandeld wegdek weer worden vrijgegeven aan het verkeer. Na twee weken bereikt het zijn eindsterkte en voldoet het aan alle verkeersklassen en heeft het dezelfde eigenschappen als warme voegvullingsmassa’s.

Vialit Benelux BV
www.vialitbenelux.eu