Mark Vloet: “Veel begrip bij opdrachtgevers”

Artikel delen

“We kunnen redelijk goed doorwerken. Wat ik vooral erg waardeer is het begrip bij gemeenten voor de huidige situatie. Er is veel betrokkenheid”, zegt Mark Vloet, directeur/eigenaar van Du Pré groenprojecten. Dit groenbedrijf bestaat al meer dan 75 jaar en is doorgegroeid naar een team van 50 medewerkers. Inmiddels is het bedrijf expert in advies, aanleg en onderhoud van groen voor bedrijven, overheid en (zorg)instellingen.

Mark Vloet, directeur/eigenaar van Du Pré groenprojecten: “Gemeenten stellen zich erg begripvol op. Termijnen worden snel betaald en er volgen geen sancties wanneer we door onderbezetting de beeldkwaliteit niet kunnen garanderen.”

Het was even schrikken voor Mark Vloet: plotseling lag een voorman met corona op het IC. “Dat ging heel snel. Maar gelukkig mocht hij het IC ook snel weer verlaten en is hij nu thuis aan het herstellen. Ja, dan komt het wel even dichtbij.” Ook de gemeente, waar de voorman nog met zijn teams aan het werk was geweest, schrok ervan. “Ze wilden graag dat onze teams werden getest op corona, maar dat kan nog helemaal niet. We hebben de gemeente uit kunnen leggen dat wij werken volgens veiligheidsprotocollen, waardoor de kans op besmetting door de voorman voor onze medewerkers gering is. We houden telkens goed afstand en nemen de hygiëneregels goed in acht. Trouwens hartverwarmend dat gemeenten ook nu nog informeren naar de gezondheid van onze voorman.”

Stigas en VHG

Mark Vloet is enthousiast over de samenwerking met Stigas, dat ondernemers en werknemers helpt om veilig, gezond en vitaal te werken. Daarnaast wordt er gewerkt volgens het protocol ‘Samen Veilig Doorwerken’. In lijn met dat protocol heeft VHG een overzichtelijke handreiking gemaakt voor bedrijven in de groenbranche. “Ook voor onze mensen geldt: afstand houden, maximaal twee mensen in een busje en werken in vaste teams. Ze komen in de ochtend altijd eerst naar het bedrijf om alles op te halen, maar het advies is nu om niet naar binnen te komen om even koffie te drinken. Dus direct door naar het project.”

Veel begrip

Volgens Vloet loopt het werk goed door: “Wel zie je dat bijvoorbeeld een bedrijf dat de tuin wilde laten renoveren, even de plannen uitstelt. Daar hebben we alle begrip voor. Maar het werk voor bijvoorbeeld gemeenten loopt gewoon door. Waar we enkele weken geleden wel wat last van hadden is relatief veel werknemers die thuiszaten. Dat kwam door verkoudheidsklanten, zieke partners of gewoon door ongerustheid over besmettingsgevaar. Hierdoor konden we bijvoorbeeld bij enkele gemeenten niet de beeldkwaliteit garanderen, doordat we bijvoorbeeld achterliepen met maaien. Maar we hebben dat tijdig gemeld en dan hebben gemeenten daar ook begrip voor. Er werden dan geen sancties opgelegd als we iets minder frequent konden maaien. Gelukkig zijn de meeste mensen weer aan het werk, dus zijn er nu geen achterstanden meer.”
Verder merkt hij dat gemeenten snel de termijnen overmaken: “Ik hoor dan dat ze bewust snel de termijnen betalen, zodat we geen financiële problemen krijgen. Nou kunnen wij gelukkig goed doorwerken, maar ik vind die wederzijdse betrokkenheid wel erg mooi.”
“Eigenlijk is het nu de tijd om met tuinen aan de slag te gaan”, zegt Vloet. “Bij bedrijven is het veel rustiger, dus is er geen overlast door de werkzaamheden. Consumenten geven daarnaast nu veel minder uit en vakanties dreigen niet door te gaan. Wellicht een goed idee om dat geld dan in de tuin te steken, zodat je in ieder geval thuis een mooie vakantie kunt vieren!”