Autonoom materieel op bouwplaats toekomst

Artikel delen

Sommige ondernemers dromen ervan: een bouwplaats zonder mensen, waar machines al het werk doen. Fabrikanten van bouwmachines, zoals Volvo en nu ook Doosan, hebben duidelijk naar ze geluisterd. Toonde Volvo Construction Equipment ons enkele jaren geleden al prototypes van autonoom rijdende machines, met Concept X probeert Doosan Infracore die bouwplaats van de toekomst nog verder te automatiseren.

Eind vorig jaar presenteerde de Zuid-Koreaanse machinebouwer Doosan Infracore een bijzondere besturingsoplossing voor bouwmaterieel. Dit ‘Concept X’ realiseert de bouwplaats van de toekomst door alle complexe en risicovolle bouwwerkzaamheden uitsluitend door apparatuur te laten uitvoeren. Hierdoor kan het personeel zich concentreren op geavanceerde analyse- en managementtaken. ‘Concept X’ omvat een breed scala aan geavanceerde, industriële technologieën, zoals beeldherkenning, cognitieve besturing, autonoom rijden, 5G-afstandsbediening, 3D-drone-analyses, voorspellen van fouten en een nauwkeurige planning en toewijzing van de workload.
Uitgangspunt wordt dus, dat onbemand bouwmaterieel het werk op de bouwlocatie min of meer zelfstandig gaat uitvoeren. ‘Concept X’ maakt tevens de real-time monitoring van de werkvoortgang mogelijk.

Veel veiliger

Volgens Doosan Infracore zal de Concept X benadering de productiviteit op de bouwplaats en de economische haalbaarheid van projecten aanzienlijk verbeteren, met name door lagere exploitatiekosten van bouwmachines. Bovendien leiden de nieuwe technologieën tot een aanzienlijke verbetering van de veiligheid. Denk aan de interactie tussen werkende mens en rijdende machine. Doosan Infracore is van plan om ‘Concept X’ in 2025 commercieel op de markt te brengen. Uiteraard nadat de technologie volledig is uitontwikkeld, getest en goedgekeurd.

Samenwerking

Tijdens de machinedemonstratie op het proefterrein in Boryeong (Korea) liet Doosan ook een technologie zien die is ontworpen om driedimensionele plattegronden van werkterreinen te maken op basis van gegevens die door drones worden gescand. Daarbij werkt het bedrijf samen met diverse universiteiten en wordt geïnvesteerd in startups. Eén van de eerste resultaten werd in april vorig jaar gedemonstreerd op materieelvakbeurs Bauma: een op 5G-gebaseerde afstandsbediening voor machinebesturing. Het maakt straks niet meer uit waar de machine staat en waar de ‘machinist’ zit. Door de grote snelheid van 5G kunnen machines op duizenden kilometers afstand nagenoeg in real time worden bestuurd.

Baanbrekend

“Ons nieuwe ‘Concept X’ is niet alleen een technologie voor onbemande bouwmachines; ze integreert zelfs meerdere state-of-the-art technologieën die onmiddellijk kunnen reageren op veranderingen die zich op de bouwplaats kunnen voordoen”, verklaarde President en CEO Dongyoun Sohn van Doosan Infracore tijdens de presentatie. “Het wordt een mensgerichte technologie, die niet alleen leidt tot opmerkelijke verbeteringen in economie en veiligheid, maar ook tot meer banen in hightechindustrieën.” Of die eerdergenoemde ‘wegdromende’ ondernemers daarop zitten te wachten is nu de vraag. Over het algemeen liggen de loonkosten in de hightechindustrie namelijk een stuk hoger dan in de GWW- en bouwsector.

Doosan Infracore Europe – www.doosanequipment.eu