Nu ook grotere graafmachines voorzien van efficiënte elektrische aandrijving

Artikel delen

Met een ruime ervaring en kennis van bouwmachines heeft een aantal innovatieve ondernemers in 2016 het initiatief genomen om bouwmachines te voorzien van een elektrische aandrijving. Onder de naam Limach worden er inmiddels wekelijks elektrische graafmachines afgeleverd in heel Nederland.

De verbrandingsmotor van een bestaande machine wordt vervangen voor een elektrische aandrijving met een Lithium accupakket. De aandrijving van de hydraulische functies wordt geüpdatet naar moderne rotatiehydrauliek. Het resultaat is een krachtige, maar fluisterstille machine die emissievrij werkt.

De Limach graafmachine is in een onafhankelijke test uitgeroepen tot de meeste efficiënte en stille machine in zijn klasse. De machines kunnen namelijk een werkdag op één acculading werken en zijn bovendien binnen 8 uur weer opgeladen. Een optionele snellader zorgt voor nog meer flexibiliteit in de dagelijkse praktijk. Onder andere door het wegvallen van rendementsverliezen van conventionele technieken, is de machine krachtiger dan een brandstofmotor aangedreven variant. De boost functie zorgt bovendien voor meer capaciteit voor hydraulische hulpstukken, zoals sloophamer of sorteergrijpers.

Op dit moment levert Limach een 1.800, 2.000 en een 2.750 kg uitvoering. Voor het einde van 2020 zullen er nog twee (zwaardere) modellen aan de range worden toegevoegd. Bij aanschaf van een emissievrije machine wordt bovendien subsidie verstrekt, via de Vamil- en MIA-regeling. Omdat de Limach-machines emissievrij werken, kunnen zij worden ingezet bij projecten waar strenge uitstooteisen (CO2-PFAS-Stikstof) gelden.

Limach
www.limach.nl