Nieuw ontwikkelde bio-keerwand is volledig circulair

Artikel delen

Bosch Beton ontwikkelde samen met MVO Nederland, hovenier Janse & Berkhof Tuinen en advies- en ingenieursbureau BTL Advies een unieke betonnen wand: de bio-keerwand. De wand keert de grond en biedt tevens planten en insecten de mogelijkheid hierin tot leven te komen. In tegenstelling tot andere betonnen wanden stimuleert de bio-keerwand de snel teruglopende biodiversiteit in Nederland. Door te kiezen voor grondstoffen van hoge kwaliteit die herbruikbaar zijn na afbraak van de wand, is de wand volledig circulair.

In de betonnen wand zijn ruimten uitgespaard, waarin planten en insectenhotels zijn aangebracht. Hierdoor absorbeert de wand CO2. In nauw overleg hebben hovenier Janse & Berkhof en de ecoloog van BTL Advies de plantensoorten geselecteerd. Hierbij is rekening gehouden met sierlijke begroeiing, planten die voor insecten aantrekkelijke voeding bevatten en die de groei van de insectenpopulatie stimuleren. De wortels van de planten hechten zich aan de achterkant in de achterliggende grondwal, waarmee zij voldoende voeding en water kunnen opnemen. Zorgboerderij Klein Essen uit Kootwijkerbroek maakte de insectenhotels die zijn vervaardigd van losse houten buizen en eenvoudig zijn te vervangen.

De productie van de wand met gaten gebeurt in één stortproces waarmee er achteraf geen materiaalverlies is. Zonder dat dit afbreuk doet aan de veiligheid en kwaliteit van de keerwand. Voor de productie van de wand is gekozen voor grondstoffen van hoge kwaliteit die na afbraak van de wand herbruikbaar zijn. Dit betekent dat de wand volledig circulair is.

De bio-keerwanden – tweemaal twaalf meter lang – staan op het agrarisch terrein (twee hectare) van de familie Braam in Voorthuizen. Een groot gedeelte van dit terrein ondergaat de komende tijd een transformatie naar een ecologisch natuurgebied. De bio-keerwand (L 4 x H 1 meter; exclusief beplanting en insectenhotels) is leverbaar via betonproducent Bosch Beton.

 

Bosch Beton

www.boschbeton.nl