Test volledig elektrische trucks

Artikel delen

In oktober is Volvo Trucks gestart met het in de praktijk testen van een volledig elektrische transportoplossing voor de bouwsector. Er worden twee zware trucks geleverd aan de klant Swerock. Daarnaast wordt een elektrische Volvo FMX-truck met haakarm ingezet bij grote infrastructuurprojecten.

Elektrische trucks zorgen voor minder lawaai en uitstoot, vooral in kwetsbare, stedelijke gebieden. De vraag naar dit soort trucks stijgt dan ook. Na de succesvolle introductie van in serie geproduceerde elektrische trucks voor stadsdistributie en afvalinzameling, zet Volvo Trucks nu twee volledig elektrische trucks compleet met laadoplossingen in om te worden getest bij werkzaamheden van klanten in de bouw- en infrasector.

Testen bij klanten

“Trucks in het bouwtransport moeten doorgaans krachtiger en robuuster zijn dan in andere segmenten, en elektrische trucks vormen daarop geen uitzondering”, zegt Jonas Odermalm, Vice President Electromobility bij Volvo Trucks. “Onze commerciële oplossingen moeten voldoen aan de eisen van hoge productiviteit en beschikbaarheid. Tegelijkertijd biedt een volledig elektrische aandrijflijn de voordelen van verminderde uitstoot en een lager geluidsniveau. Veldtesten en samenwerkingen met klanten zijn belangrijk voor het ontwikkelingsproces.”
Als onderdeel van de tests wordt een elektrische Volvo FM-truck met een betonmixer aan klanten geleverd. Daarnaast wordt een elektrische Volvo FMX-truck met haakarm ingezet bij grote infrastructuurprojecten.

In het project wordt geëvalueerd hoe elektrische trucks kunnen worden ingezet om de efficiëntie te verhogen en de impact op het klimaat te verkleinen. Bij de tests gaat het niet alleen om de prestaties van de voertuigen zelf. Ook wordt gekeken naar het totale ecosysteem voor elektromobiliteit en oplaadmogelijkheden die voldoen aan de eisen van klanten uit het bouwsegment. De voordelen van elektrische voertuigen voor stadsdistributie worden gemeten in termen van stiller vervoer, veiligheid op locatie en chauffeurscomfort.

“Dit soort tests zijn waardevol om meer inzicht te krijgen in de activiteiten van de klant en wat elektrische voertuigen betekenen als het gaat om dagelijkse rijcycli, laadcapaciteit, uptime, bereik en andere parameters. En dat met alle voordelen van stiller, schoner vervoer”, zegt Ebba Bergbom Wallin, Business Manager Electromobility bij Volvo Trucks.

Klimaatvriendelijk transport

“Samen met Volvo Trucks zetten we een grote stap in de richting van klimaatvriendelijke transporten. Dit brengt de trucks van morgen met minder uitstoot van fossiele brandstoffen binnen handbereik. We hebben al 15 hybride betonmixers en via dit project testen we nu voertuigen die volledig elektrisch rijden”, zegt Hans Orest, Division Manager bij Swerock en onderdeel van de PEAB Group. Swerock is één van de grootste leveranciers in Scandinavië van materiaal en diensten aan de bouwsector, met meer dan 360 steengroeven en 60 fabrieken voor betonmortel. Swerock houdt zich ook bezig met recycling.