Circulaire renovatie speeltoestel

Artikel delen

De renovatie van de Vondeltorens, een speeltoestel in het Vondelpark, is afgerond. In plaats van het volledige verroeste speeltoestel te vervangen, is deze weer geheel opgeknapt. Ook het hout aan de buitenzijde is hergebruikt.

De renovatie werd in opdracht van de gemeente Amsterdam uitgevoerd door Griekspoor. De hameitorens zijn gedemonteerd en in de werkplaats van Griekspoor gereviseerd door ze te stralen, schooperen en nat af te lakken. De torens zijn door het schooperen voorzien van een zink/aluminiumcoating. Zo wordt de levensduur van het materiaal aanzienlijk verlengd en de stalen torens optimaal beschermd tegen corrosie.
Op locatie is valzand aangebracht. Het hout aan de buitenkant van de torens is gerenoveerd en hergebruikt terwijl het hout aan de binnenkant volledig vernieuwd is. Ook het RVS-net is vernieuwd, zodat het toestel weer aan alle eisen voldoet en de komende jaren intensief gebruikt kan worden.

Circulair

“De torens waren tien jaar oud en volledig verroest”, aldus projectmanager Kevin Griekspoor. “Met de aanpassingen die we nu gedaan hebben kunnen ze zo weer 20 jaar mee. Een circulaire manier om de torens nieuw leven in te blazen dus. Zo verlengen we de levensduur in plaats van de torens af te breken en weg te gooien.”
De Vondeltorens zijn in 2010 speciaal ontworpen voor de renovatie van het Vondelpark en staan in de speelzone bij de entree ‘Amstelveenseweg’.