Nieuwe standaardisatie werktuigvergrendeling verbetert veiligheid van graafmachines

Artikel delen

Sinds de oprichting dertig jaar geleden is engcon een van de stuwende krachten geweest achter de verbetering van veiligheid in de graafindustrie. De fabrikant van tiltrotators en snelwissels zet nu met het vergrendelsysteem QSC (Quick Hitch Standard Control) een nieuwe stap op het gebied van veiligheid.

“Met onze draaikantelstukken, snelwissels en aanverwante oplossingen kan sneller, veiliger en efficiënter gewerkt worden,” zegt Martin Frid, regiodirecteur bij engcon. “Veiligheid vormt van oudsher topprioriteit bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Dat verklaart ook de introductie van het vergrendelsysteem QSC dat we sinds oktober 2020 standaard (en gratis) aanbieden op de snelwissel onder onze draaikantelstukken met een engcon DC2 besturingssysteem, ongeacht het type snelwissel.

De QSC-functie wordt aangestuurd met een simpel en gebruiksvriendelijk bedieningspaneel in de cabine. Frid licht de werking van het systeem nader toe. “De belangrijkste wijziging zit hem in het feit dat de bak of ander werktuig in geheven positie niet meer vrijgegeven kan worden voor ontgrendeling. Het systeem maakt namelijk gebruik van een gronddruksensor.

Ook de functionaliteit tijdens de vergrendelings- en ontgrendelingsprocedure (kantelen/draaien) is fors verbeterd. De machinist kan bijdraaien en -kantelen bij het koppelen van een uitrustingsstuk wanneer het er niet precies recht voor staat. Daarnaast is een visueel en hoorbaar waarschuwingssysteem toegevoegd met licht en geluid tijdens de aankoppeling van een uitrustingsstuk. De gestandaardiseerde bediening is identiek ongeacht merk en model graafmachine. We bieden QSC voortaan standaard aan onder het draaikantelstuk en als retrofit op bestaande equipment. Optioneel is QSC eveneens verkrijgbaar voor de machinesnelwissel.”

engcon
www.engcon.com