Goed zuigen houdt de graafschade beperkt

Artikel delen

In een licht waarschuwende variant op het gezegde ‘Goed gereedschap is het halve werk’, willen we dit keer de grote voordelen van een grondzuiger aan u verduidelijken. Het moment is goed gekozen, nu Pladdet uit Biervliet een krachtige en eenvoudig aan te sluiten grondzuigunit introduceert.

De grondzuigunit is ontworpen met gebruiksgemak voor ogen: er is geen lekolieleiding of aparte elektrische aansluiting nodig.

Op plekken met veel kabels en leidingen voorkomt grondzuigen ernstige graafschade met hoge onkosten en tijdverlies door uitval van systemen. Vandaar dat op industrielocaties, vliegvelden en soortgelijke plekken het opzuigen in plaats van graven als specifieke eis wordt genoemd. Andere interessante toepassing is het vrijmaken van de kwetsbare wortels van bomen en struiken. En bij het spoor kunnen ze de waarde van een grond/ballastzuiger inmiddels ook goed inschatten.

Hoogste zuigkracht

“Uitrustingsstukkenspecialist Pladdet luistert continu naar klanten en heeft daar de innovatie op ingericht”, verduidelijkt directielid Jonathan de Putter. Dit keer leidde dat tot de ontwikkeling van een eigen grondzuigunit. Na een periode van testen bij klanten is die nu officieel beschikbaar. Hij is geschikt voor het opzuigen van: grond, zand, water, enzovoort en levert daarbij, we citeren: “Gegarandeerd de hoogste zuigkracht.”
De grondzuiger is standaard uitgerust met een hoge druk watersysteem (250 bar). Met een voor driekwart gevulde watertank is het operationele gewicht slechts 1.500 kg. Dat maakt hem specifiek geschikt voor graafmachines in de machineklasse vanaf 13-14 ton.

De compacte grondzuigunit is geschikt voor grond, zand, water enzovoort en levert daarbij “gegarandeerd de hoogste zuigkracht.”

Gemakkelijk te gebruiken

Jonathan benadrukt, dat de grondzuigunit is ontworpen met het gebruiksgemak van de machinist voor ogen. Hij is dan ook eenvoudig aan te sluiten: er is geen lekolieleiding of aparte elektrische aansluiting nodig. Het nagenoeg op elke graafmachine aanwezige oliecircuit is voldoende. Jonathan: “De eenvoudige aansluiting en bediening maakt deze grondzuigunit niet alleen voor loonwerkers interessant, maar ook voor verhuurbedrijven en daar verwacht ik veel van. Bij inzet op een kortlopend project of bij een bijzondere toepassing is het huren van zo’n specialistisch uitrustingsstuk aantrekkelijker dan kopen, ook al ligt de prijs van deze grondzuigunit een fors stuk lager dan de grotere spoorballastzuiger uit ons programma.”

Lager brandstofverbruik

Goedkoper in aanschaf is fijn en het doet niets af aan de capaciteiten. “Wel hebben we specifieke opties voor de spoorbouw weggelaten, zoals kunnen zwenken naar het perron door de unit te draaien en de tweevoudig opengaande loskleppen”, aldus Jonathan. Waar de nieuwe grondzuigunit echt goed in scoort: het brandstofverbruik. Is bij de grotere grond/ballastzuiger een oliedebiet van 140-150 liter normaal, bij de nieuweling volstaat circa 90 liter. Dat scheelt in pompcapaciteit en daarmee in de hoeveelheid brandstof die wordt verstookt. En fors minder brandstof is fors lagere gebruikskosten. Willen we dat niet allemaal?

Pladdet
www.pladdet.nl