Drie miljoen extra bomen voor Nederland

Artikel delen

Op 11 december 2020 hebben de Unie van Bosgroepen, FSC Nederland en StukjeNatuur de start van een bijzondere samenwerking bekrachtigd door op Landgoed Prattenburg (Rhenen, Utrecht) de eerste bomen te planten. Het streven is om de komende vijf jaar in Nederland drie miljoen extra bomen te planten.

Vlnr: Nicole Olland, directeur Unie van Bosgroepen; Liesbeth Gort, directeur FSC Nederland; Dirk van Hout, medeoprichter StukjeNatuur; Arjan Alkema, adjunct-directeur FSC Nederland; Gerard Koopmans, groepsmanager FSC Unie van Bosgroepen en Will Oppo, medeoprichter StukjeNatuur.

Stichting StukjeNatuur (www.stukjenatuur.nl) is een non-profit organisatie (ANBI) van gedreven natuurliefhebbers die zich inzet voor hoogwaardige natuurontwikkeling door heel Nederland. De organisatie richt zich op extra aanplant van bomen én andere klimaatmaatregelen in Nederlandse bossen. Dit gebeurt op basis van donaties en sponsoring van particulieren en bedrijven. Zo zorgt de organisatie voor klimaatbestendige bossen met meer biodiversiteit én extra CO2-opslag. StukjeNatuur werkt samen met FSC Nederland en de Unie van Bosgroepen. Hierdoor beschikt men direct over veel kennis en ervaring en kan StukjeNatuur aan de slag in de FSC-gecertificeerde bossen door heel Nederland.
Mede-oprichter Will Oppo van StukjeNatuur vertelt: “Sinds ik regelmatig door het buitengebied van Nederland fiets en zie dat de natuur steeds verder wordt verdrongen door nieuwbouw en graslanden zonder bloemen, heb ik mij extra willen inzetten voor meer natuur. Daar gaan we nu mee van start en dat voelt goed!”

In de buurt

StukjeNatuur gaat in tientallen FSC-gecertificeerde bossen door heel Nederland extra bomen planten. Het gaat om bos op particulier terrein, zoals landgoederen, en bijvoorbeeld gemeentebossen. Er wordt gestart in vier gebieden, verspreid over vier provincies, te weten:
1. Het Meuleman, De Lutte in Overijssel.
2. Het Feithenhof, Gortel in Gelderland.
3. Prattenburg, Rhenen in Utrecht.
4. Cleefswit, Gemert in Noord-Brabant.