Boompalen van gerooide bomen

Artikel delen

De bomenploeg van buitenruimtespecialist GKB ontwikkelde het plan om oude, gerooide bomen te verzagen tot boompalen voor nieuwe aanplant. Dit circulaire initiatief is in de Gemeente Rotterdam direct toegepast.

De boompalen van Rotterdams hout zijn eind november 2020 voor het eerst toegepast bij een aanplantingsproject aan de Burgemeester Le Fevre de Montignylaan. Foto: GKB Groep.

GKB verzorgt op diverse locaties binnen de gemeente Rotterdam zowel het rooien van oude bomen, als de aanplant van nieuwe bomen. De bomenploeg van GKB merkte op dat de gerooide bomen in veel gevallen nog van prima kwaliteit waren en wel eens geschikt zouden kunnen zijn voor hergebruik. Zo ontstond het idee om het gerooide hout binnen Rotterdam een nieuwe bestemming te geven door deze te verzagen tot nieuwe boompalen.

Besparing in CO2

Door het oude hout her te gebruiken, hoeft er geen bos gerooid te worden voor de benodigde nieuwe boompalen. Daarnaast wordt de CO2uitstoot beperkt door een aanzienlijke vermindering in transport. In plaats van een compleet separate afvoer en aanvoer van materiaal voor de nieuwe aanplant, is er nu een grote overlap in de transportketens en blijft het hout binnen de regiogrenzen. Het feit dat het Rotterdams hout nu een nieuwe toepassing krijgt binnen de gemeente sluit bovendien perfect aan bij de circulaire missie die GKB met de gemeente deelt.