Veel vakbeurzen voorlopig vooruitgeschoven

Artikel delen

De Technische Kontakt Dagen (TKD) worden verplaatst naar 2022. Het bestuur van de stichting TKD heeft dit moeilijke besluit eind januari genomen, omdat de huidige omstandigheden het niet toelaten om nu een beurs te organiseren. Ook andere vakbeurzen zijn verschoven.

beursterrein

De teleurstelling is groot dat na het uitstellen van de TKD-editie 2020, nu ook de editie 2021 niet door kan gaan en er feitelijk een editie uitvalt. Frits Kuijper beursmanager TKD: “Alle exposanten waren enthousiast om een geweldige beurs te gaan organiseren. Er waren veel innovaties te presenteren en men zag er naar uit elkaar weer te ontmoeten. Jammer, maar begrijpelijk dat het sectorfeest niet kan doorgaan.”

Reinigingsdemodagen en Infra Relatiedagen

Hetzelfde lot treft de Reinigingsdemodagen. Die stonden eveneens gepland voor juni van dit jaar, maar zijn ‘tot nader orde uitgesteld’. Gekeken wordt of het buitenevenement wellicht in het najaar wel kan doorgaan. Inmiddels zijn ook de Infra Relatiedagen doorgeschoven naar 2022 en springen de Belgische Demo Days van 2020 eveneens naar 2022.

Matexpo, Intermat en Bauma

Spannend wordt het voor de Matexpo in Kortrijk, de tweejaarlijkse Belgische materieelvakbeurs. Die wordt voor een deel in hallen gehouden en dat kan het toch iets lastiger maken, zoals we inmiddels weten. De 39ste editie van Matexpo staat gepland voor 8 tot en met 12 september en we mogen er vanuit gaan dat de meeste Europeanen tegen die tijd zijn gevaccineerd.
Teleurstellend maar begrijpelijk was de afgelasting van de grote materieelvakbeurs Intermat, die in april in Parijs zou worden gehouden, maar nu doorschuift naar 2024. Waar we wel op mogen rekenen is het doorgaan van de Bauma, de allergrootste materieelvakbeurs in de Westerse wereld. Als we in april 2022 nog met Covid-19 hebben te kampen ziet het er voor de wereld erg somber uit, dus we rekenen erop dat Bauma 2022 op ‘normale’ wijze kan worden gehouden.

 

glazen buis met water

logo aqua nederlandAqua Nederland

Het zal niemand meer verbazen: ook de vakbeurs Aqua Nederland gaat helaas niet door in 2021. Deze vakbeurs van Easyfairs wordt verplaatst naar maart 2022. Een verplaatsing naar het najaar 2021 is ook geen optie vanwege de verzadigde (beurs)agenda. De eerstvolgende editie van Aqua Nederland vindt daarom plaats op 15, 16 en 17 maart 2022.
Esther Rodenburg, event manager, legt namens Easyfairs uit: “De lockdown duurt voort en geldt er nu ook een avondklok. Uiteraard is er licht aan het einde van de tunnel, maar evenementen lijken nu nog ver weg. Al komt er een groen licht voor evenementen op korte termijn, de kans op een redelijk aantal kwalitatieve bezoekers is klein dit voorjaar. De vitale infrastructuur die waterschappen en drinkwaterbedrijven beheren hebben logischerwijs te maken met protocollen die het bezoeken van evenementen afraden of zelfs verbieden. We zien die richtlijnen ook bij de meeste industrieën. Om deze redenen is het geen moment om de Nederlandse watersector bij elkaar te brengen voor hun jaarlijkse netwerkmoment. Ook al hebben we in het najaar 2020 laten zien dat we veilige evenementen kunnen organiseren in Evenementenhal Gorinchem, is verplaatsen voor nu de enige optie. Zelf willen we natuurlijk ook alleen top-evenementen organiseren voor deze community. Daarom de belofte om er samen in 2022 de beste editie tot nog toe van te maken.”

Geen najaar 2021 editie

Rodenburg: “Verplaatsen naar het najaar was helaas ook geen optie. We vinden dit jammer, want we denken dat het belangrijk is om als markt veerkracht te tonen en zich zo snel als mogelijk weer te herpakken. Een vakbeurs is dan een ideaal moment om de verbindingen te maken en de uitdagingen aan te gaan. Veel exposanten en partners geven aan dat hun agenda het gewoonweg niet toe laat. Er stonden al veel evenementen gepland, maar er zijn ook veel events naar het tweede deel van 2021 verplaatst. We maken deze beslissing met pijn in ons hart en hopen op begrip van alle betrokkenen, maar we willen ervoor zorgen dat onze bezoekers, exposanten, partners en sprekers een event bijwonen dat op zijn best zal zijn.”