Van bitumen dak naar asfaltbaan voor luchthaven

Artikel delen

Onlangs is er een nieuwe baan op Rotterdam The Hague Airport aangelegd met circulair asfalt. Voor dit asfalt zijn bitumen gebruikt, afkomstig van het dak van een logistiek centrum op luchthaven Schiphol. “Er rijden nu dus crashtenders op het oude dak van Schiphol”, aldus Gerben Bijker van Roof2Road; het bedrijf dat dit mogelijk maakte.

asfalt weg aanleggen

De unieke kringloop is tot stand gebracht door een samenwerking tussen Roof2Road, GBN, Lek Mining en BAM. Het is de eerste keer dat bitumen dakbedekking circulair is omgezet naar hoogwaardig asfalt op een luchthaven. De actieve inspanning van de ketenpartners heeft hierbij een grote rol gespeeld. Lek Sloopwerken heeft het enorme bitumen dak verwijderd en Roof2Road heeft de dakbedekking ingezameld. Dura Vermeer sloot de kringloop met de aanleg van duurzaam asfalt op Rotterdam The Hague Airport. Een mooi staaltje ketensamenwerking.

asfalt machine

Unieke ketensamenwerking

Bitumen staan op de agenda van LAP3 met als doel hergebruik van waardevolle grondstoffen in asfalt en dakbedekking te realiseren. Roof2Road en zusterbedrijf Roof2Roof hebben gebouweigenaren, dakdekkers, sloopaannemers, wegenbouwers en gemeenten bij elkaar gebracht om dit mogelijk te maken. Door bitumen dakbedekking aan de bron te ‘oogsten’ worden kwalitatief hoogwaardige grondstoffen gegenereerd die uitermate geschikt zijn voor hergebruik. Het resultaat: duurzamer asfalt met dezelfde kwaliteit, of hoger. Deze manier van mining, plus de integrale ketensamenwerking, maakt de Roof2Road-methode uniek in de wereld.

bitumen voor de weg

Circulaire economie

Gemeenten kunnen dus kiezen voor duurzaam asfalt met Roof2Road bitumen. De infrasector is een belangrijke en kansrijke sector voor de circulaire economie. Bitumen is al de meest circulaire bouwstof ter wereld, echter veel bitumen wordt nog verbrand. Roof2Road maakt circulaire bitumen voor de wegenbouw en de dakbedekkingsindustrie (Roof2Roof) met haar gespecialiseerde grondstoffenketen. Dat is goed voor de lokale economie, de weg en het klimaat.
Het doel is hergebruik van grondstoffen, het liefste ook nog met een lokaal karakter. Selectief en kwalitatief omgaan met grondstoffen is de sleutel voor de circulaire economie. Bitumen staat dan ook op de agenda van LAP3 met als doel hergebruik van waardevolle grondstoffen in asfalt en in dakbedekking.
Roof2Road en Roof2Roof hebben de keten bij elkaar gebracht om dit mogelijk te maken, waarbij bitumen dakbedekking aan de bron worden ’geoogst’. Daarbij worden om kwalitatief hoogwaardige grondstoffen gegenereerd die geschikt zijn voor hergebruik. Roof2Road produceert gemodificeerde bitumen afkomstig van moderne bitumineuze dakbedekking. Het resultaat; duurzamer asfalt met dezelfde kwaliteit of hoger. De Roof2Road-methode is uniek in de wereld door de mining en integrale ketensamenwerking. Gebouweigenaren, dakdekkers, sloopaannemers, wegenbouwers en gemeentes maken onderdeel uit van de keten.

Upcycling

Binnen de gemeenten ontstaan kringlopen waarbij een duurzame weg gemaakt wordt van het bitumen dak van het zwembad of ziekenhuis. Maar ook van het dak van Thialf is weer nieuw asfalt gemaakt. Het bijzondere is dat er niet alleen milieuwinst wordt geboekt, maar ook het asfalt vaart er wel bij. Deze circulaire grondstof is namelijk ook een hoogwaardige grondstof op basis van gemodificeerde bitumen. De moderne dakrol bestaat circa 65% gemodificeerde bitumen en kan uitstekend 100% gerecycled worden. Het overige deel zijn vulstoffen die ook in asfalt gebruikt worden. Het materiaal is nagenoeg niet technisch / moleculair verouderd; het is uitstekend geschikt voor circulaire inzet. Door toevoeging van 1% – 2,5% Roof2Roadbitumen aan een ton asfalt kan al duurzamer en beter asfalt worden geproduceerd. Dit is gunstig voor de total cost of ownership. Naast hergebruik van oude asfaltlagen kunnen op deze manier nu al 20% – 30% van de bitumen vervangen worden. Dit leidt tot een jaarlijkse CO2-besparing van 30.000.000 kg. Infrabedrijven die innoveren met Roof2Road bitumen zijn Dura Vermeer, Roelofs, H4A en Ooms Producten.