Methode voor koppelen van houten palen winnaar InfraTech Innovatieprijs 2021

Artikel delen

Met een innovatieve methode om houten palen te koppelen heeft Protekta Aqua Tech dit jaar de InfraTech Innovatieprijs gewonnen. De InfraTech vakbeurs is een van de grootste beurzen wereldwijd op het gebied van infratechniek. De prijs werd uitgereikt door Maxime Verhagen van Bouwend Nederland en Tjeerd Roozendaal van Rijkswaterstaat.

balken met auto erachter

“Wij zijn natuurlijk apentrots”, vertelt eigenaar Sjaak Bisseling. “Sinds 2008 zijn we bezig met het tegengaan van verspilling van tropisch hardhout in de waterbouw door middel van houtherstel. Om nu deze prijs te winnen is geweldig. Hiermee kunnen we in heel Nederland ontzettend veel CO2-uitstoot en kosten besparen maar ook bijdragen aan de circulaire economie.”

Kunstwerken in de waterbouw zijn vaak gemaakt van tropisch hardhout. Na 25 jaar zijn deze kunstwerken afgeschreven. Vaak is het grootste gedeelte in goede staat, maar worden ze toch compleet vervangen. Het gaat hierbij jaarlijks om duizenden palen en daarnaast om gehele kunstwerken.

Het koppelen van palen kan onder en boven water uitgevoerd worden. De palen worden bijvoorbeeld net onder water afgezaagd en gekoppeld met gebruikt hout. Een andere mogelijkheid is om twee palen te koppelen in de werkplaats om zo langere lengtes te verkrijgen. Zo krijgen de gebruikte palen, of zelfs gehele kunstwerken, een nieuw leven. “Om de palen te koppelen zagen we eerst gaten in beide palen, daarna brengen we glasvezelstaven aan en als laatste gieten we de verbinding dicht met een door ons gepatenteerd kunsthars: Protek Aqua. Protek Aqua wordt al meer dan 10 jaar door ons toegepast om lokaal hout te herstellen en wordt onder en boven water hard. Na het volgieten van de verbinding is de gekoppelde paal even sterk als een massieve paal en kan de paal weer lange tijd vooruit”, legt Bisseling uit.

Protekta Aqua Tech
www.protekta.nl