Circulair viaduct, volledig van hout

Artikel delen

Een circulair viaduct, is dat haalbaar? Die vraag heeft Rijkswaterstaat neergelegd in de zogeheten Strategic Business Innovation Research (SBIR), waar 32 partijen aanvankelijk gehoor aan gaven. Heijmans en partners Arup en Schaffitzel zitten bij de laatste tien, met als doel om bij de drie partijen te komen die de innovatie verder gaan ontwikkelen.

viaduct

Beeld: Heijmans.

Het revolutionaire ontwerp van het voor deze SBIR-oproep opgerichte consortium Heijmans, Arup en Schaffitzel heet ‘Bridges of Laminated Timber’, afgekort: BoLT. Met het gezamenlijke ontwerp wordt de houttransitie in de bouw ook naar de grond-, weg- en waterbouw gebracht. In landen om ons heen worden vaker viaducten met een hout-beton-composieten bovenbouw toegepast.
BoLT gaat nog een stap verder met een volledig houten bovenbouw. Door slim te ontwerpen, het hout volledig te beschermen tegen water en rekening te houden met overige toekomstige regels van de Eurocode voor Houten Bruggen, is een theoretische levensduur van honderd jaar zeker haalbaar.

Klimaatneutraal en circulair in 2030

Met BoLT krijgt Rijkswaterstaat een kunstwerk-oplossing tot haar beschikking om de ambities – klimaatneutraal en circulair werken in 2030 – waar te maken. De BoLT bovenbouw-oplossing bestaat voor 75 procent van het gewicht uit hernieuwbaar materiaal. Door het toepassing van dit vele hout is de bovenbouw honderd procent CO2-neutraal. Het concept is bruikbaar voor dekrenovatie van bestaande viaducten, met behoud van de onderbouw en fundering. Dit omdat de houten bovenbouw half zo zwaar is als een betonnen bovenbouw. Daarnaast is het toepasbaar bij de volledige nieuwbouw van viaducten.

Ontwerp wordt vrijgegeven

Arup, Heijmans en Schaffitzel geven het volledige ontwerp na afloop van de testen als open source- document vrij voor verdere ontwikkeling door de markt. De BoLT innovatie past bij de doelstellingen van Heijmans om te verduurzamen door als toonaangevende partij in de sector duurzaam te ontwerpen met het oog op het efficiënt (her)gebruik van resources. Als Heijmans en partners doordringen tot de laatste drie, dan wordt anderhalf jaar uitgetrokken voor het maken en testen van een prototype.