Betoninnovatieloket geopend

Artikel delen

Het recent opgerichte Betoninnovatieloket geeft een onafhankelijk oordeel over de geclaimde prestaties van innovatieve betonproducten. Zodat opdrachtgevers vertrouwen kunnen hebben in de geclaimde eigenschappen. Dit onafhankelijke oordeel wordt gevormd door deskundigen uit verschillende organisaties, onder leiding van CROW.

beton peilers

Tijdens de InfraTech 2021 werd het Loket al aangekondigd. Het is een initiatief van opdrachtgevers en marktpartijen, verbonden aan het Betonakkoord. Met het Betoninnovatieloket kan innovatief beton en kunnen innovatieve betonproducten, sneller toegepast worden.

Als een product gevalideerd is, krijgt het een certificaat en wordt deze vermeld op de website van het Betoninnovatieloket. Eenmaal gevalideerd kan het product bij meerdere opdrachtgevers worden toegepast en in aanbestedingen worden aangeboden.

Toepassing innovatie beton versnellen

Albert Haveman, trekker van het project vanuit CROW: “Ik ben trots dat het Betoninnovatieloket nu operationeel is. Met het loket hopen wij de toepassing van innovatief beton te kunnen versnellen. Met grote opgaves als de bouwagenda en de vervangings- en renovatieopgave hebben we innovaties hard nodig om de doelen te halen.”

Er zijn veel partijen bij het Betoninnovatieloket betrokken: TNO, Gemeente Den Haag, Mebin, RWS GPO, Rijksvastgoedbedrijf, Strukton/GBN, Van Hattum en Blankevoort, Heijmans, Provincie Frylân, TU Delft en CROW.

Voor wie?

Het Loket is van belang voor opdrachtgevers vanuit centrale overheden, zoals Rijkswaterstaat, voor decentrale overheden, zoals provincies, gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven, en voor woningcoöperaties en projectontwikkelaars. Ook voor opdrachtnemers en productontwikkelaars is dit Loket van belang, waaronder: leveranciers van grondstoffen voor de betonindustrie, producenten van betonproducten en betonmortels, recyclebedrijven, aannemers die betonproducten en betonmortels toepassen en advies- en ingenieursbureaus. Het betreft hierbij opdrachtgevers en opdrachtnemers actief in vier toepassingsgebieden van beton: woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infra.