Halfverharding: duurzaam en circulair

Artikel delen

Bij wandelpaden en parkeerplaatsen denken veel beheerders aan bestrating of asfalt. Een veel duurzamer alternatief is het halfverhardingsconcept BGSPad. Deze oplossing geeft (wandel)paden en parkeerplaatsen een natuurlijke uitstraling en bij normaal gebruik is een levensduur van dertig tot vijftig jaar mogelijk! Deze halfverharding is bovendien zelfherstellend en onkruidvrij.

pad

Tekst: ing. Frank de Groot

Duurzaamheid en circulariteit worden steeds belangrijker bij het beheer van openbare ruimte. Daarnaast staan de kosten voor dat beheer bij veel gemeenten onder druk. Het halfverhardingsconcept BGSPad biedt een duurzame en circulaire oplossing voor gemeenten en andere beheerders om wandelpaden en parkeerplaatsen van een goede toplaag te voorzien.

Verwerking

De halfverharding BGSPad bestaat uit een mix van betongranulaat en LD-staalslakken. Bij een ondergrond van klei of veen wordt er een cunet afgegraven met een diepte van circa 20 tot 25 cm. Deze wordt gevuld met 10 à 12 cm zand of menggranulaat. Deze laag wordt verdicht met een trilplaat of wals. Bij zandgrond is deze extra laag niet nodig en volstaat een cunetdiepte van 15 cm. Vervolgens wordt het cunet gevuld met BGSPad. “Door water toe te voegen activeer je het bindend vermogen van BGSPad. Hierna wordt de aangebrachte laag verdicht met een wals. Hierdoor ontstaat een halfverharding met een groot draagvermogen”, legt Edward de Jong, directeur van het al 130 jaar oude bedrijf Pelt & Hooykaas, uit. Deze producent van secundaire grondstoffen, onderdeel van het ook al 110 jaar oude De Hoop Bouwgrondstoffen, levert de halfverharding.
Het aanbrengen van de halfverharding kan met een shovel of zelfs met een kleine asfaltspreidmachine, die ook voor fietspaden wordt gebruikt. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid kan het één tot enkele dagen duren voordat BGSPad voldoende uithard voor het eerste gebruik. Om de bovenlaag wat stroever en natuurlijker te maken kan men er voor kiezen om een laag split er overheen te strooien. Deze split is in diverse kleuren leverbaar en geeft het iedere gewenste uitstraling.

pad

Onderhoud

“Door het grote draagvermogen is de spoorvorming minimaal. Oppervlakkige beschadigingen herstellen zich onder invloed van de weersomstandigheden en het gebruik. Er is dus sprake van ‘zelfherstellend vermogen’. Bij diepere beschadigingen, bijvoorbeeld bij putvorming, kan men eenvoudig nieuw materiaal toevoegen en verdichten. Na enkele weken zal het herstelde deel vervagen en vervolgens niet meer zichtbaar zijn” zegt De Jong.
De levensduur van BGSPad is mede afhankelijk van het type belasting, gebruik, ligging en onderhoud. Maar gemiddeld genomen gaan de halfverharde paden maar liefst dertig tot vijftig jaar mee! “Onkruid groeit er ook niet doorheen, dus dat scheelt ook een hoop onderhoud.”

Grondstoffen

De grondstoffen waar BGSPad van wordt geproduceerd komen van Nederlandse bodem en de productie vindt plaats in IJmuiden. Veel alternatieve halfverhardingen komen uit groeves in Europa. BGSPad is vanaf IJmuiden zowel per schip als per vrachtwagen beschikbaar, de transportafstanden zijn daarom kort. Er is dus sprake van een 100 procent duurzame en circulaire halfverharding.

 

 

Breed assortiment

Pelt & Hooykaas Groep biedt een breed assortiment aan secundaire bouwgrondstoffen. Teveel om hier te benoemen, maar enkele bijzondere producten willen we niet onvermeld laten.

  • Duomix 0/8. Ideaal te gebruiken onder bestrating, grasbetonblokken of als bermverharding voor het optimaal opvangen van aslasten en het zorgt voor een toename aan draagvermogen.
  • Duomix 0/22. Als Duomix 0/8, maar nog groter draagvermogen. Daardoor ook geschikt als fundering voor lichtbelaste wegen en parkeerterreinen.
  • Ekoliet® 0/8 is een duurzame circulaire vervanging voor primair zand en grind in betonmengsels met een zeer lage MKI.
  • Lespoiriet®. Dit is een in Nederland geproduceerd granulaat dat uitermate geschikt is voor asfaltmengsels en getest door het laboratorium van AKC (Asfalt Kennis Centrum). De korrelgradatie 0/4mm en 4/8mm is geschikt voor toepassing in deklagen, waarbij de korrelgradatie 8/16 mm geschikt is voor toepassing in onder- en tussenlagen. De MKI waarde van Lespoiriet is vastgesteld en getoetst op € 0,30.

 

Meer informatie over BGSPad op
www.BGSPAD.nl