Revolutie bij robotmaaiers

Artikel delen

Bij robotmaaiers gaat het vooral om het bereik. Met het huidige segment Husqvarna Automowers® kunnen terreinen tot 5.000 vierkante meter worden onderhouden. Op 10 juni 2021 werd echter tijdens een internationale persconferentie de Husqvarna CEORA gepresenteerd. Dit is een autonome, emissievrije robotmaaier voor gazononderhoud van grasvelden tot 50.000 m2. Dankzij satellietnavigatietechnologie weet de robotmaaier altijd waar hij is en vooral ook waar hij niet mag komen.

Tekst: ing. Frank de Groot

“Nu kunnen we terreinen tot 50.000 of zelfs 100.000 m2 aan”, zegt Pär Forsman, Product Manager van CEORA™ in Zweden. “Het nieuwe model wordt geleverd met EPOS-satellietnavigatietechnologie. Dit betekent dat de robotmaaier voor de navigatie werkt met satellieten en er dus geen begrenzingskabels in de grond nodig zijn. Hij maait ook parallelle banen, wat efficiënt is op bijvoorbeeld een voetbalveld.”
In een sector die momenteel overheerst wordt door zware, conventionele, handbediende dieselmaaiers zorgt CEORA voor een ware revolutie. Deze robot kan namelijk volledig zelfstandig tot acht voetbalvelden maaien, zowel overdag als ‘s nachts. Dat drukt de algemene kosten aanzienlijk en geeft medewerkers de kans om te focussen op taken met toegevoegde waarde. De maaier is elektrisch, waardoor deze stil is en emissievrij tijdens het gebruik. Hij is ontworpen met het oog op een veilige en autonome werking. Verder is hij licht, uitgerust met extra veilige messen en in staat om voorwerpen te detecteren en te ontwijken. In de toekomst zal de robotmaaier worden aangevuld met een hele waaier van accessoires, zodat hij kan helpen bij het bemesten, het creëren van streepeffecten of het verzamelen van golfballen.

De afmetingen van de nieuwe CEORA zijn 124 x 108 x 44 cm en hij weegt 70 kg. De maaihoogte is 20-70 mm.

Systeemopbouw

Het systeem bestaat uit de robotmaaier zelf, een basisstation met oplader en een GPS-station. Het bereik vanaf het basisstation is 500 meter. De nieuwe maaier is vooral bedoeld voor commercieel gazononderhoud van voetbalvelden, golfbanen en andere sportvelden waar hoge eisen worden gesteld aan het gazon. Nadat de robotmaaier is teruggekeerd naar het basisstation wordt deze automatisch weer opgeladen. Door de uitgekiende snijtechnologie, het lage gewicht en de mogelijkheid om vaker te maaien wordt het gazon groener en raakt dichter begroeid.

Breed inzetbaar

De CEORA wordt geleverd met een Automover® Connect-app. Hiermee kun je van alles instellen op de smartphone. Om het terrein te definiëren wordt met behulp van de app de robotmaaier langs de grenzen van het maaiveld gestuurd, waarbij de grenzen worden opgeslagen. Ook kunnen obstakels in het maaiveld worden vastgelegd, zoals sierstenen en bloemperken bij golfbanen. Greenkeepers kunnen van CEORA verwachten dat hij tot op de 2-3 cm nauwkeurig maait.
Het systeem maakt zelfs het definiëren van meerdere terreinen mogelijk. Forsman: “Je kunt er zelfs meerdere tegelijkertijd instellen. Bijvoorbeeld in combinatie met een timer kan de maaier een terrein in de ochtend maaien en een ander terrein in de middag. Desgewenst zijn daarbij ook verschillende maaihoogten in te stellen. Voor het onderhoud volstaat het tijdig vervangen van de messen en het schoonmaken van de machine.”
Via de app Husqvarna Fleet Services kunnen gebruikers alle maaiers in hun vloot nauwgezet in het oog houden. CEORA wordt bovendien ondersteund door Husqvarna´s onderhouds- en supportprogramma UpCare, dat voor snelle reparaties en vervangingen zorgt.

Veilig en accuraat

De robotmaaier is op alle vier de hoeken voorzien van oranje knipperlichten die vooral ’s nachts passanten moet waarschuwen tijdens nachtelijk maaiwerk. Mocht een passant toch te dicht in de buurt komen dan zorgen ultrasone sensoren ervoor dat de machine vertraagt of zelfs stopt en omkeert.
Het echte werk gebeurt natuurlijk door de snijmessen aan de onderzijde. Dit zijn vederlichte, zeer scherpe metalen messen die zijn opgenomen in een drie snijwielen. Deze zijn eenvoudig te vervangen, door de voorzijde van de machine te ontgrendelen en 90 graden te kantelen. Met een hulpstuk zijn de snijwielen in een oogwenk verwisseld en kan de voorzijde weer neergeklapt worden.

Economisch

De Total Cost of Ownership (TCO) is bij de CEORA volgens Husqvarna een stuk lager dan bij zitmaaiers of traditionele robotmaaiers. Vergeleken met een zitmaaier liggen de kosten per m2/jaar circa 30% lager en vergeleken met traditionele robotmaaiers 50% lager. Die laatste reductie wordt vooral bereikt doordat traditionele robotmaaiers veel vaker moeten worden ingezet, doordat ze maar maximaal 5.000 m2 bestrijken.
Er worden twee modellen gelanceerd: Husqvarna CEORA 544 EPOS (maximaal 40.000 m2) en Husqvarna CEORA 546 EPOS (maximaal 50.000 m2). Ze zullen beschikbaar zijn in Zweden, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Polen. In deze landen is professioneel gazononderhoud met robotmaaiers ver gevorderd.
Dit gebeurt bij een selectief aantal professionele partners van Husqvarna vanaf het eerste kwartaal van 2022. Het eerste jaar gelden speciale lanceringsprijzen: € 24.900,- voor CEORA 544 EPOS en € 28.900,- voor Husqvarna CEORA 546 (adviesprijzen). In Nederland en België wordt het daarnaast mogelijk één of meerdere CEORA’s te leasen.