Vaste planten ideale oplossing bebouwde ruimte

Artikel delen

De ondergrond in stedelijke omgeving ligt ‘vol’ met leidingen, kabels, funderingen, et cetera. Deze ondergrondse infrastructuur belemmert de groei van heesters en bomen waarvan de wortels meer ruimte en diepte nodig hebben. Vaste planten vormen dan de perfecte oplossing, zowel bij aanleg én onderhoud.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: GreentoColour®

Zelfs in de (drukke) stad, overal ruimte voor GreentoColour®.

Vaste planten bieden veel voordelen in de openbare ruimte. Dat laat Griffioen Wassenaar BV, toonaangevende kweker van vaste planten in Nederland, zien op Vakbeurs Openbare Ruimte 2021 (zie elders in deze uitgave). Daarbij is er volop aandacht voor het GreentoColour®-vasteplantenconcept van Griffioen. Dat biedt een maatwerk oplossing van ontwerp en sortiment, grondbewerking, zware potmaat P11 kwaliteit planten en een maai- en bemestingsplan. Met als resultaat binnen één groeiseizoen een duurzame beplanting met een attractieve uitstraling en lage beheerskosten.

Waarom vaste planten?

“Vaste planten hebben veel minder ruimte/diepte nodig dan heesters en bomen. Dat biedt voordelen in stedelijk gebied met veel ondergrondse infrastructuur. De wortels zorgen namelijk niet voor beschadiging aan kabels of opdrukken van bestrating”, vertelt Stefan Verbunt, directeur van Griffioen. Met iets verhoogde plantbedden zijn vaste planten zelfs geheel ‘bovengronds’ toe te passen.

Speciaal substraat zorgt voor een ideale waterhuishouding voor plant en omgeving. Er is weinig/geen afval door vallend blad, takbreuk, et cetera. Stefan: “Wat ook een voordeel is: bij onderhoud aan straat of leidingwerk is toegang tot ondergrond makkelijk, in tegenstelling tot bomen. Die kunnen immers beschadigen of moeten zelfs gerooid worden. Verder zijn vaste planten ook ideaal als onderbeplanting onder bomen, om bestaande gebieden te verfraaien, of voor een biodiversiteitsimpuls.”

GreentoColour concept

Beheerders van openbaar groen en groenaannemers kunnen uiteraard bij Griffioen terecht voor de levering van een breed scala aan vaste planten. “Maar wij adviseren altijd om ons vroegtijdig in te schakelen, omdat je daardoor op de lange termijn de meeste kosten bespaart en de hoogste groenkwaliteit in de openbare ruimte bereikt”, zegt Stefan Verbunt. “Vaak genoeg zie ik plantvakken die niet snel genoeg dichtgroeien, waardoor onkruid de kans krijgt zich te verspreiden. Of ik zie planten die de hitte en droogte niet overleefd hebben. Groenbeheerders en aannemers kiezen te vaak voor mooie bloemen, in plaats van vaste planten die geschikt zijn voor de locatie en klimaatbestendig en onderhoudsarm zijn.”

Om de kwaliteit van beplantingsvakken te verhogen en de onderhoudskosten te verlagen, biedt Griffioen het GreentoColour®-vasteplanten concept aan. “Wij hebben daartoe een landelijk dekkend partnernetwerk van gecertificeerde hoveniers/groenaannemers die veel GreentoColour® ervaring hebben. Zij zijn de aangewezen uitvoerende partijen. Optioneel bieden we drie jaar onderhoud aan, maar dat kan natuurlijk langer”, legt Stefan uit.

Overigens leggen steeds meer gemeenten en andere opdrachtgevers zelf GreentoColour® plantvakken aan, of laten dit door hun eigen aannemer doen. “Dat wij als concepteigenaar deze mogelijkheid ook bieden, blijkt nog niet bij alle gemeenten en overige opdrachtgevers bekend. Wij blijven wel de kwaliteit bewaken, onder meer door een verplichte controle op de grondvoorbereiding. In voorkomende gevallen kan het ontwerp in samenwerking gemaakt worden, waarbij de ontwerpers van Griffioen altijd een eindcontrole doen op het beplantingsplan. Wij zullen dit op de Vakbeurs Openbare Ruimte nadrukkelijker onder de aandacht brengen.”

Plantkeuze

De uitgekiende keuze voor vaste planten die aan de strenge eisen voldoen, betekent dat groenbeheerders geen ‘onbeperkte’ keuze hebben. Stefan: “Wij gaan voor kwaliteit en duurzaamheid. Wij kweken in totaal circa 750 soorten vaste planten. Daarvan voldoen er ongeveer 125 aan de 21 strenge voorwaarden die wij aan de vaste plant voor openbare ruimte stellen.”

Een andere sterke troef die Griffioen in handen heeft is dat er alleen planten uit P11 potten (11x11x11 cm, red.) worden geleverd, in plaats van de standaard P9 potten. “Je hebt dus 50% meer kluit, waardoor een plant veel sterker begint. Wij gebruiken acht planten per vierkante meter, waardoor het plantvak snel dichtgroeit en bijvoorbeeld water geven vrijwel nooit nodig is”, legt hij uit.
Stefan besluit: “Wij geloven in onze visie op groen. Door de toenemende aandacht voor klimaatadaptatie neemt het belang van groen in de openbare ruimte alleen maar toe. Denk aan vermindering van hitte-stress, wateropname bij stortbuien, aandacht voor insecten, binden van fijnstof en vergroten van de biodiversiteit. Maar de openbare ruimte moet vooral ook een plek zijn waar mensen graag verblijven! Wij helpen groenbeheerders om die uitdaging aan te gaan.”

Griffioen op Vakbeurs Openbare Ruimte

U kunt Griffioen Wassenaar bezoeken op de Vakbeurs Openbare Ruimte die op 22 en 23 september plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht. U vindt Griffioen op standnummer 3.5.05.

Kijk verder op GreentoColour.com voor veel inspirerende toepassingsvoorbeelden.