Groene tunnel voor station Delft Campus

Artikel delen

De nieuwe fiets- en voetgangerstunnel bij station Delft Campus is over een lengte van ruim 70 meter vergroend met Kant & Klaar Hagen van Mobilane. In totaal zijn in opdracht van de gemeente Delft 60 klimophagen in verschillende hoogtes geplaatst door Lex van Wijk Hoveniers uit Zoetermeer.

mobilane

De hederahagen (Hedera helix ‘Woerner’) zorgen voor een permanente groene uitstraling. Behalve een positieve bijdrage aan de biodiversiteit, vangen de hagen ook fijnstof af en voorkomen ze graffiti. Tijdens zomerse dagen heeft de beplanting een verkoelend effect. Anja Schmal, projectleider bij de gemeente Delft: “De doorgaande route als ook de entree van het station hebben in één keer een groen accent. Een mooi resultaat en een waardevolle bijdrage aan een duurzame omgeving.”

Groene transformatie

De nieuwe tunnel is sinds 21 juni 2021 in gebruik en is positief ontvangen door treinreizigers en studenten. De onderdoorgang zorgt voor een snelle en veilige verbinding tussen het station, de Technische Universiteit Delft, het Schieoevers gebied en de wijken Tanthof en Voorhof. Met het plaatsen van de kant-en-klare hagen van 180 tot 300 cm hoog in stalen plantenbakken langs de noordelijke wand heeft de tunnel een transformatie gekregen. Hovenier Lex van Wijk: “De Kant & Klaar Hagen van Mobilane hebben een volgroeid uiterlijk en hierdoor heb je direct een groen resultaat. Al tijdens de installatie kregen we veel positieve reacties van voorbijgangers.” Het bedrijf van Van Wijk verzorgt tevens het onderhoud van de groene hagen.

mobilane

Energieneutraal

De nieuwe fiets- en voetgangerstunnel, de verbouwing en uitbreiding van station Delft Campus maakt deel uit van het project Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Rijswijk-Rotterdam. Het traject wordt daarbij verdubbeld van 2 naar 4 sporen. Delft Campus is het eerste energieneutrale station van Nederland mede door de overkapping met zonnepanelen.

mobilane