Norm voor bestrijding wortelende ongewenste (exotische) waterplanten

Artikel delen

NTA 8037 ‘Wortelende ongewenste (exotische) waterplanten – Bestrijding door een harkmethode met een boot’ zorgt voor een kwaliteitsverbetering ten aanzien van het onderhouden van watergangen dat uitgevoerd wordt middels de harkmethode. Deze methode houdt rekening met biodiversiteit en milieuaspecten, en kan zowel voor onderhoud als monitoring ingezet worden.

Harkboot met de harkmethode in het water.

NTA 8037 gaat in op de juiste toepassing van de harkmethode. Dit is een innovatieve methode om met een boot ongewenste waterplanten te verwijderen. Door ongewenste waterplanten te harken, worden de planten met wortel en al verwijderd en groeien de planten niet opnieuw. Voor het bestrijden van wortelende ongewenste exoten, is deze methode ideaal. Hiermee worden de kosten voor het beheer verlaagd omdat er minder ingrijpen nodig zijn. De norm is zo opgesteld dat rekening wordt gehouden met het water- en landleven.

Er worden eisen gesteld aan het materiaal, de verschillende deelnemers in het proces en het te volgen stappenplan. Ook is het mogelijk om te monitoren nadat het onderhoud is gepleegd.

Innovatie

De harkmethode is nieuw en innovatief. Harkboot.nl is genomineerd voor de NENnovation Awards 2021 voor de categorie klanten en commissieleden. Bekijk op www.nen.nl/nennovationaward de innovatie.