Spons in de grond

Artikel delen

Na de verschijning van het IPCC-rapport op 9 augustus 2021 is ook de laatste twijfel weggenomen: de aarde warmt op. Eén van de gevolgen daarvan is een toename van extreme weersituaties, zoals zware buien, afgewisseld door perioden met hitte en droogte. In Nederland hebben we dat de afgelopen jaren al gemerkt. Tijdens de netwerkdag van InfraCampus-IKN is Harderwijk toonde Hydrorock® een innovatieve oplossing om hemelwater ondergronds te bergen en te infiltreren in de bodem.

Tekst: ing. Frank de Groot

Blije gezichten in Harderwijk bij InfraCampus-IKN: eindelijk mochten op 16 september 2021 de deuren weer open voor een fysieke netwerkdag. Natuurlijk, de CoronaCheck-app moest getoond worden, maar dat verliep probleemloos. InfraCampus-IKN is een ontmoetingsplek voor bedrijven en organisaties in de infrasector. Deze locatie op het Bouw & Infra Park dient als permanent oriëntatiecentrum, waar zich circa 50 stands bevinden van leveranciers uit de sector. Tijdens de netwerkdag konden er ook lezingen worden gevolgd. GWW Totaal – partner van InfraCampus-IKN – was uiteraard aanwezig. In deze uitgave gaan we in op de bijdrage van Hydorock®.

Duurzame oplossing

“Met Hydrorock wordt wateroverlast op straat voorkomen, het rioolstelsel ontlast èn verdroging van grond bestreden”, leren we van Richard Dirne, commercieel directeur Hydrorock, die het lezingenprogramma opent. “Het is wel even wennen na anderhalf jaar weer voor een grote groep mensen te spreken”, aldus Richard. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de overige aanwezigen.

Richard Dirne, commercieel directeur Hydrorock, toont tijdens de netwerkdag in de InfraCampus het absorptievermogen van steenwol.

Hydrorock biedt volgens hem duurzame oplossingen waarmee bedrijfspanden, hele woonwijken maar ook straten en pleinen afgekoppeld worden van het rioolstelsel. Ieder Hydrorock® infiltratieblok heeft een groot netto volume voor optimale bergingscapaciteit. Eén blok van bijvoorbeeld 360 liter volume kan maar liefst 340 liter water bufferen voor infiltratie- of drainagedoeleinden. Er zijn diverse formaten en densiteiten blokken leverbaar. De blokken worden, afhankelijk van de toepassing achter elkaar of naast elkaar geplaatst en vormen zo naar keuze het gewenste buffer-, drainage- of infiltratiesysteem. Graven van smalle geulen volstaat en kosten voor afvoer van overtollige grond worden beperkt.

Links en rechts van de bestrating bevinden zich in de grond de infiltratieblokken van steenwol. Bij dit voorbeeld zijn de blokken bovenin voorzien van ingebouwde geperforeerde buizen (Ø 100 mm) die zijn aangesloten op straatkolken. Hemelwater infiltreert hierdoor via de blokken in de bodem.

Ecologisch verantwoord

De infiltratieblokken zijn gemaakt van steenwol, een 100% natuurlijk materiaal. Richard: “Steenwol wordt gemaakt van gesmolten basalt dat is gesponnen tot vezels. Het bestaat voor 93% uit lucht en kan daardoor veel water bergen.” Op de website van Rockwool lezen we zelfs dat de aarde 38.000 maal zoveel basalt aanmaakt dan benodigd voor het vervaardigen van steenwol. Als we alleen al de recente vulkaanuitbarsting zien op het eiland La Palma, dan lijkt dit geen grootspraak.

Ieder infiltratieblok is omhuld met een membraan van erosiebestendig filterdoek. Dit filterdoek voorkomt onder meer de instroom van kleine deeltjes, zoals grond of stof. Ook worden breuken aan hoeken en kanten en wortelingroei voorkomen.

Waterbeheer

De infiltratieblokken hebben een zeer laag gewicht, waardoor ze eenvoudig zijn te plaatsen. Vooral de sterkte is opvallend: de blokken kunnen tot maximaal 2.500 kg/m2 dragen. Er zijn ook high-density blokken die zelfs maximaal 4.000 kg/m2 trotseren. “Dan praat je over vrachtwagens. Die sterkte komt door de verticale vezelstructuur: een blok bestaat als het ware uit miljoenen verticale rietjes. Deze sterkte maakt deze blokken heel geschikt voor toepassing onder bijvoorbeeld parkeerterreinen en wegen. Afhankelijk van het type en de plaatsingsrichting zijn de blokken daardoor geschikt voor toepassing in alle voorkomende verkeersklassen.”

“Door het hoge percentage holle ruimten kan een blok van 360 liter maximaal 340 liter water bufferen! De grootste blokken zijn 500 liter”, vertelt Richard. Er zijn standaard blokken leverbaar voor drainage en waterbuffering rond gebouwen, onder verhardingen en in tuinen. Daarnaast zijn er de afkoppel- en infiltratiesystemen. Hierbij zijn de blokken bovenin voorzien van ingebouwde geperforeerde buizen (Ø 100 mm) die zijn aangesloten op straatkolken, waar bijvoorbeeld ook de hemelwaterafvoer van nabij gelegen woningen op uitkomt. Ook zijn combinaties met lijngoten en overige afvoerputten mogelijk. De infiltratieblokken absorberen zo het hemelwater zeer snel en zorgen voor een geleidelijke infiltratie van het water in de omliggende bodem. “Bij wegen en parkeerterreinen met waterregulerende bestrating stroomt er natuurlijk ook direct hemelwater naar de infiltratieblokken. Er ligt nog wel een uitdaging om er dan voor te zorgen dat op de lange termijn het omhullende membraan niet vervuild.”

Flora en fauna

De bovenzijde van de infiltratieblokken ligt ongeveer 30 tot 35 cm onder maaiveld. Dat kan ook probleemloos in de nabijheid van bomen. Richard: “De infiltratieblokken zijn niet alleen bijzonder sterk, maar ze zijn ook bestand tegen erosie door plant- en boomwortels. Flora en fauna gedijen uitstekend op Hydrorock®. Het product is 100% milieuvriendelijk en is daardoor het groene alternatief voor kunststof infiltratiekratten.”

De infiltratieblokken zijn ook probleemloos toepasbaar in de nabijheid van bomen. De infiltratieblokken zijn niet alleen bijzonder sterk, maar ze zijn ook bestand tegen plant- en boomwortels.

Hydrorock International
www.hydrorock.com