Mobiel waterstoftankstation hoort erbij

Artikel delen

Waterstof tanken is zelfs in de bewoonde wereld nog erg lastig door gebrek aan pompstations, laat staan op afgelegen plekken. Dus presenteerde CMB.TECH naast de dual fuel graafmachine ook een mobiel waterstoftankstation.

Het mobiele waterstoftankstation is opgebouwd op een gesloten oplegger vol cilinders en kan overal waar een truck kan rijden maximaal 600 kg groene waterstof (met een druk van 350 bar) tot dicht bij de machine brengen. Dat werkt niet alleen voor (graaf)machines, maar ook voor vrachtwagens, generatorsets en dergelijke. Roy Campe, technisch directeur bij CMB.TECH, noemt het mobiele tankstation: “hét antwoord op de bevoorrading van waterstof bij maritieme en industriële toepassingen.”

Jos Luyckx, de CEO van het bedrijf uit Brecht, is er blij mee: “Gedreven door de wensen van onze eindgebruikers en fleetowners startten we op eigen initiatief een haalbaarheidsstudie naar mogelijke alternatieve oplossingen die helpen de CO2-emissie te reduceren, het machinepark te verduurzamen en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.” De deels op waterstof draaiende graafmachine in combinatie met dit mobiele waterstoftankstation brengt volgens hem dat ideaal nu onder ieders bereik: “De bouw, het grootste ecosysteem ter wereld, staat anno 2021 voor enorme veranderingen. Onder meer de technologische vernieuwing doet de broodnodige efficiëntieomslag versnellen. De gevolgen van de Europese Green Deal houden eveneens grote veranderingen in.”

CMB.TECH
www.cmb.tech