Laadpunten in lantaarnpalen standaard

Artikel delen

Nieuwe wijken in Arnhem krijgen voortaan lantaarnpalen met twee laadpunten voor elektrische auto’s. In eerste instantie gaat het om 150 lantaarnpalen met in totaal 300 laadpunten in Schuytgraaf, waar de komende jaren nog 1.200 woningen gebouwd worden.

laadpunt in lantaarnpaal

Bron: video NOS.nl.

Afgelopen jaar heeft Allego bij wijze van proef tien laadpunten in lantaarnpalen voor elektrische auto’s in Schuytgraaf geplaatst. Naar aanleiding van deze geslaagde proef heeft Arnhem volgens De Gelderlander besloten een half miljoen euro beschikbaar te stellen om nieuw te bouwen wijken te voorzien van dergelijke ‘laadlantaarns’. Te beginnen met Schuytgraaf, waar 150 stuks komen. Aan de lantaarnpaal zit aan twee kanten een groene stekker.

Bijzonder is verder dat een parkeerplaats bij een lantaarnpaal met laadpunten niet voorbehouden is aan elektrische auto’s, zoals nu vaak het geval is. Er zijn namelijk zoveel laadpunten beschikbaar, dat ook niet-elektrische auto’s op zo’n parkeerplaats kunnen parkeren. De gemeente Arnhem wil de palen ook in bestaande wijken plaatsen, als daar ruimte voor is. Denk daarnaast aan semi-publieke palen op bedrijventerreinen, waar inwoners buiten kantoortijd terecht kunnen.

Stroom van zonnepark

Stroom krijgen de palen van zonnepark Koningspleij, dat in 2022 wordt aangelegd en plaats biedt voor bijna 30.000 zonnepanelen. Voor de benodigde energie wordt een speciale opslag gebouwd, zodat het energienet niet overbelast raakt. Het is de bedoeling dat de helft van de lantaarnpalen rond parkeerplaatsen gebruikt kunnen worden als oplaadpunt. Renkum plaatst dit najaar ook laadlantaarns. De gemeente is begin september een proef gestart. In Eindhoven loopt een vergelijkbaar project.