Stalen Boogbrug Vianen succesvol verwijderd

Artikel delen

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie KWS – VES – DDM hebben zondagavond 21 november 2021 de stalen Boogbrug Vianen succesvol verwijderd. De werkzaamheden startten om 20.30 uur en duurden uiteindelijk tot 01:00 uur. Via de livestream keken zo’n 6.000 mensen mee.

Rijkswaterstaat, Paul van Baardwijk, Studio Retouched.

Het uitvaren van de Boogbrug trok digitaal en op locatie veel publiek. Doordat de ponton verlicht was kon men het uitvaren goed volgen. Rijkswaterstaat is bezig met een gedenkwaardig monument voor de Boogbrug. De brugboog heeft een gewicht van circa 5.000 ton en een hoogte van circa 30 meter. Dit maakte deze klus geen alledaags karwei. Onderaannemer Mammoet bouwde een zogenaamd gantry systeem; een hijssyteem waardoor de brugboog kon worden ondersteund en opgetild.

Op een ponton dat onder de brug werd geplaatst, zaten acht masten gemonteerd die in de acht heftorens op de brug werden gekoppeld, als een soort legotechniek. De ponton nam, bij hoog water, het gewicht van de brug over. Omgevingsmanager Sascha Oskam: ‘Ik ben ontzettend trots dat we deze omvangrijke operatie samen voor elkaar hebben gekregen. De verwijdering verliep veilig en beheerst. Onze aannemerscombinatie KWS – VES – DDM heeft geweldig werk verricht.”

Wat gebeurt er nu met de brug?

De stalen boogconstructie wordt de komende 17 dagen in stukken gesneden in de voorhaven van de Prinses Beatrixsluis. De aannemer is daar 24 uur per dag mee bezig. De brug is straks klein genoeg om onder de Jan Blankenbrug doorgevaren te worden voor de uiteindelijke sloop, op de werf van Mammoet in Schiedam. Hier worden de staaldelen nog kleiner gemaakt en afgevoerd naar een erkende verwerker. Daar zal het staal verder verwerkt worden tot grondstof.

De Boogbrug had, sinds de ingebruikname van de twee nieuwe Lekbruggen in de snelweg A2 bij Vianen, geen functie meer. De afgelopen jaren zijn verschillende mogelijkheden onderzocht om de brug te hergebruiken, zowel in het geheel als in delen en zowel op de huidige locatie als op een eventuele andere locatie. Geen van deze mogelijkheden bleek realiseerbaar.