In de Spotlight

Artikel delen

Lichtere, elektrische kettingzagen voor de boomzorg

Een kettingzaag is een absolute must voor de boomverzorger. In de boom spelen gewicht en grootte een zeer grote rol: met de ene hand takken en bladeren wegduwen om overzichtelijk met de andere hand te kunnen zagen. Deze manier van werken geeft een zware belasting voor het lichaam. Boomverzorgers die overwegen te gaan zagen met toestellen op batterij, stellen daarom niet alleen eisen aan de kracht, maar ook aan het gewicht van de accuzagen. Gelukkig zijn er nu lichtere en compacte modellen op de markt zoals de ECHO DCS-2500T en DCS-2500TC.

Het sterke punt van ECHO is dat ze lichte en compacte machines kunnen maken. De ECHO DCS-2500T is namelijk een zeer lichte professionele tophandle-kettingzaag van ongeveer 3 kg inclusief 2 Ah batterij, zaagblad en ketting. Elektrisch zagen is niet alleen minder belastend voor het milieu: ook de trillingen en het lawaai zijn aanmerkelijk minder in tegenstelling tot conventionele machines.

Professionele boomverzorgers werden betrokken bij de ontwikkeling en het testen van de elektrische zagen van ECHO. Ze gaven feedback en advies om de kettingzagen optimaal te maken voor de gebruikers in het veld.
Bijvoorbeeld: een boomverzorger haakt dagelijks wel honderd keer zijn kettingzaag aan zijn riem, en is het heel belangrijk dat het gordelhaakje probleemloos in en uit de gesp klikt. Daarom ontwikkelden de Japanse engineers een gordelhaakje dat in één soepele beweging in- en loshaakt. Onder de naam “Quick Draw” hebben ze een patent hierop vastgelegd.

De Japanse fabrikant en het ontwikkelteam van ECHO denken goed na over allerlei details, waardoor het werken met hun machines steeds plezieriger wordt. Qua kettingsnelheid is de DCS-2500T zelfs nagenoeg gelijk aan die van zijn benzine-aangedreven variant.

Voor zaagwerk vanaf de grond is er de ECHO DCS-3500 accuzaag. De accu daarvan weegt 1,8 kg, terwijl die van de DCS-2500T slechts 1 kg zwaar is. Daarmee is de DCS-3500 een zwaardere zaag, maar wel met veel meer vermogen. Hij wordt dan ook altijd met twee handen bediend voor het omzagen van bomen en uitsnoeien van takken.
Beide accuzagen halen hun energie uit een 56 volt accu. De kracht van de machine uit zich in het aantal ampères. De DCS-2500T levert 2 ampère tegenover 4 ampère voor de DCS-3500.

Alle ECHO 56 volt-apparaten, zoals trimmers of bladblazer kunnen op dezelfde accu werken. De looptijd hangt af van welke batterij met welk apparaat wordt gebruikt

ECHO
www.echodependonit.com