Groen parkeren, een duurzame en (eco-)logische keuze

Artikel delen

Steeds vaker kiezen bedrijven en gemeenten voor een groene parkeerplaats: een duurzaam alternatief voor een traditionele parkeerplaats die volledig uit beton of klinkers bestaat. De keuze van het juiste grasmengsel is hierbij een cruciale factor.

Voordelen van een groene parking

Een groene parkeerplaats heeft vele voordelen. Een groene parkeerplaats bevordert de bovengrondse en ondergrondse biodiversiteit. En misschien is het uiterlijk nog wel het belangrijkste: er is letterlijk meer groen in de stad. Daarbij werkt het gras verkoelend op de hittestress in stedelijk gebied. Wel is het heel belangrijk dat de parking veel water snel én op een natuurlijke wijze kan infiltreren in de bodem.

Keuze van het juiste gras

Bij het aanleggen van een groene parkeerplaats is, naast het kiezen van de juiste elementen, de keuze van het juiste grasmengsel erg belangrijk. Niet elk grasmengsel is geschikt voor een groene parkeerplaats. Het gras moet in het begin snel kiemen en zich daarna vooral snel kunnen herstellen. Door het berijden van auto’s is een hoge betredingstolerantie noodzakelijk. Daarnaast is het qua onderhoud belangrijk dat de zode dicht blijft en dat het gras niet teveel in bovengrondse lengte groeit. Dit betekent dat er niet of nauwelijks gemaaid hoeft te worden wat aanzienlijk scheelt in de onderhoudskosten.

DSV zaden Nederland heeft onder de merknaam EUROGRASS® speciaal voor groene parkeerplaatsen het MaaiMinder mengsel ontwikkeld. Dit mengsel bevat vier grassoorten die samen een ijzersterke combinatie vormen en beproefd zijn op minder onderhoud en een uitstekende mengbaarheid in een substraat.

DSV Zaden Nederland
www.dsv-zaden.nl