Aftellen naar Floriade Expo 2022

Artikel delen

Op 4 januari 2022 was het nog precies 100 dagen tot de opening van Floriade Expo 2022. Een grote aftelklok in het centrum van Almere telt sindsdien af naar de openingsdag 14 april. Vanaf die dag tot en met 9 oktober 2022 vindt bij Almere de wereldtuinbouwtentoonstelling plaats. De Nederlandse tuinbouw presenteert hier samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema ‘Growing Green Cities’ centraal.

In 2050 zal naar verwachting 68% van de wereldbevolking in steden leven. Thema’s als ‘Groen leven in de stad’, ‘Duurzaam verbouwde voeding’, ‘Schone energie’ en ‘Een gezonde leefomgeving’ gaan daardoor steeds meer mensen bezig houden. Floriade laat op deze thema’s een hoopvolle toekomst zien. Het biedt een podium aan nationale en internationale grootdenkers en innovators die groene oplossingen laten zien die steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.

Kick-off

Tijdens de kick-off van het Floriade-jaar op 4 januari is een grote kunstinstallatie in de vorm van een aftelklok op de Esplanade in Almere Centrum onthuld. Hilde van Garderen, locoburgemeester en wethouder Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing bij gemeente Almere en Hans Bakker, Algemeen Directeur Floriade Expo 2022 zijn voor de gelegenheid geïnterviewd door pionier groene leefomgeving en televisiepresentator Lodewijk Hoekstra. Hoe kijken ze aan tegen de ontwikkelingen van de wereldtuinbouwtentoonstelling, honderd dagen voor opening?

“Floriade past bij Almere. We zijn een groene stad waarin veel ruimte is, in letterlijke en figuurlijke zin. Het thema van Floriade, Growing Green Cities, is een thema van nu. We weten allemaal dat steden over de hele wereld steeds groter worden. We hebben echt een uitdaging op het gebied van klimaatverandering. Hoe gaan we al die mensen op een verantwoorde manier voeden, wat betekent het voor de dieren, hoe gaan we in een mooie balans met elkaar verder leven? In de hele wereld wordt daarover nagedacht en dat komt samen bij Floriade. De Expo maakt inzichtelijk wat je als stad en als inwoner kan doen op een duurzame, circulaire manier met behoud van biodiversiteit. Want we moeten beter gaan zorgen voor onze planeet”, aldus Hilde van Garderen.

Hans Bakker reflecteert op de stand van zaken honderd dagen voor opening: “Het Arboretum is opgeleverd. Dit blijvend groen vormt de groenstructuur van de Expo én van de stadswijk Hortus die daarna op het terrein verrijst. Het is een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek waar bezoekers straks letterlijk doorheen lopen. Wat dit arboretum extra uniek maakt, is dat alle bomen en planten bijdragen aan een gezonde, groene stad. De aanleg van de groene stadswijk en de inrichting van de Expo gaan gezamenlijk op, dat maakt dit project nóg interessanter!”

Inspirerend dagje uit

Floriade is een half jaar open en verwacht twee miljoen bezoekers waarvan 72 procent uit Nederland en 28 procent uit de buurlanden. “Voor de sector een bijzonder project, maar ook voor bezoekers. Vooral ook gezinnen beleven een leerzame en gezellige dag uit, lopen van land naar land, genieten van een uitgebreid kunst- en cultuurprogramma, siertuinen, circulaire paviljoens en een belevingskas. De kabelbaan, een vorm van duurzame mobiliteit in de stad, biedt een prachtig uitzicht over de biobased bruggen, het arboretum en de landenpaviljoens. Floriade toont bezoekers dat leven in een groene stad het goede leven is: Het Groene Leven. Floriade is een groen en inspirerend dagje uit”, aldus Bakker.

“Een belangrijk onderdeel van de Expo is de permanente invulling van de nieuwe groene stadswijk. Zo is Aeres Hogeschool Almere nu al een gezonde en inspirerende leer- en werkomgeving voor studenten en medewerkers. Het Flevolands paviljoen Food Forum is een ontmoetingsplek waar onder andere producenten, studenten en onderzoekers samenwerken aan innovaties voor duurzame voedselvoorziening van de toekomst. Flores, eyecatcher tijdens de Expo, vervult diverse commerciële functies en wordt na de Expo omgebouwd tot woontoren.”