Uitstootloze bouwplaats: UMS heeft alles in huis

Artikel delen

Urban Mobility Systems (UMS) uit Oss is als clean-tech ingenieursbureau druk doende om een uitstootloze bouwplaats mogelijk te maken. Vandaar het credo van eigenaar-directeur Lars Kool: “Onze missie is geen emissie”.

Tekst: Pieter de Mos

uitstootloze bouwplaats

Lars Kool bij een minigraver die is voorzien van een conversiekit.

De uitstootloze bouwplaats gaat straks veel elektrische machines bevatten en UMS heeft op dat vlak twee ijzersterke producten in handen. Het eerste zijn de conversie kits, waarvoor het eind vorig jaar als startup een prestigieuze CES Innovation Award in de wacht sleepte. Het in 2016 door Lars Kool opgerichte bedrijf ontwikkelt en produceert namelijk batterij-elektrische en hybride aandrijflijnen (brandstofcel) ter vervanging van de traditionele dieselmotor in bouwmachines. Het tweede product wordt steeds belangrijker: lokale laadoplossingen en energiebuffering. Dan hebben we het over ‘off-grid’ (= buiten het landelijke energienetwerk om) opslag van energie en netbalancering, zowel als tijdelijke of permanente oplossing. Volgens Lars gaan de off-grid systemen een belangrijke rol spelen bij de energietransitie.

Tweetal off-grid producten

UMS maakt twee specifieke off-grid producten in de vorm van stevige metalen, hijsbare, vrijstaande lithium-ion-accupacks. Door hun modulaire ontwerp zijn ze goed te koppelen en daarmee bij uitstek geschikt als (tijdelijke) stroomvoorziening voor bouwplaatsen en evenementen. Tevens kunnen ze het elektriciteitsnet balanceren in het geval dat de bestaande infrastructuur niet genoeg energie kan leveren. Speciaal bedoeld voor langdurig inzetbare bufferopslag heeft UMS industriële, heavy-duty batterijpakketten ontwikkeld. Die kunnen continu worden opgeladen en hebben een grote energie- en vermogensdichtheid.

Veilige ombouw staat voorop

uitstootloze bouwplaatsLars Kool heeft ervaren hoe belangrijk veiligheid is en het steekt hem, dat er nog altijd geen richtlijnen zijn waaraan omgebouwde machines moeten voldoen. Brandgevaar en elektrocutie liggen op de loer, maar ook de noodzakelijke waterdichtheid van de accupakketten wordt onderschat, alsmede de risico’s van elektromagnetische straling. De conversie kits voldoen daarom aan zulke hoge eisen dat verzekeraars geen moeite hebben om de door UMS geëlektrificeerde voertuigen en machines goed te keuren. Kortom: regelgeving en certificering zijn hard nodig, inclusief een ISO-standaard voor accupacks, want die worden dan uitwisselbaar ongeacht het merk machine. Voor de koper/gebruiker – u dus – is dat van groot belang. Het verleidt Lars tot de uitspraak “dat we aan de vooravond staan van een nieuw tijdperk op machinegebied.” Was het voorheen ieder voor zich, om de energietransitie mogelijk te maken moeten bedrijven de krachten gaan bundelen, samenwerken op essentiële onderwerpen en zorgen voor standaardisatie.

elektrische rupsgraver

Hyundai-dealer Van der Spek en GMB uit Opheusden hebben door UMS een Hyundai HX260L elektrisch laten maken. De 25 tons rupsgraver met uitwisselbare accupakketten wordt fulltime ingezet bij de versterking van de noordelijke Waaldijk tussen Wolferen (Overbetuwe) en Sprok (Nijmegen).

Praktische samenwerking

Goed voorbeeld is de samenwerking tussen Lars Kool van UMS en Sander de Regt van ELM Bouwmachines en ETEC Zero Emission. Er was direct een wederzijdse klik tussen beide directeuren, ook al hebben ze allebei een eigen idee over de aanpak van machine-elektrificatie. Onder de indruk van wat hij zag en hoorde heeft Sander daarom besloten om voor de elektrificatie van de 2-tons minigraver ETEC E20c te kiezen voor de bewezen techniek van UMS. Sander de Regt: “Het is leuk, maar ook goed, dat er ondanks gezonde concurrentie ook samengewerkt kan worden. We staan immers met z’n allen voor een geweldige uitdaging om de GWW-sector voor 2030 geheel emissieloos te krijgen.”

elektrische wals

Ballast Nedam heeft een HW90 Hamm wals laten ombouwen tot een elektrische. De machine leent zich hier prima voor omdat hij veel ruimte heeft voor een uitgebreid accupakket.

Meervoudige oplaadpunten

Op de website van UMS zien we nog twee onderwerpen waaraan de komende tijd veel behoefte is: meervoudige oplaadpunten en lichtgewicht elektrische vrachtwagens. De S-Series laadoplossingen zijn bedoeld voor locaties met intensief gebruik en de noodzaak van een groot aantal laadpunten, denk aan grote bus- en vrachtwagendepots, logistieke centra en uiteraard bouwplaatsen. Er zijn zeven varianten van de gebruiksvriendelijke satellietpaal, waarmee invulling is te geven aan nagenoeg elke laadvraag.

UMS bouwt ook een elektrische vrachtwagen, de Zolution. Die heeft een lichtgewicht GVK-carrosserie en kan snel opladen voor herhaalde leveringen. Hij is gebaseerd op het bestaande elektrische eNV200-chassis van Nissan. De reguliere achterbak is echter vervangen door een montagesysteem voor een trailer met meer dan 18 kuub aan opslagruimte. Om het laden en lossen gemakkelijker te maken is de trailer voorzien van een lage vloer en grote oprijplaten en rollen. De Zolution lijkt daarmee onder andere bedacht voor emissieloos transport tussen randstedelijke hubs en binnenstedelijke emissieloze bouwplaatsen.