Nieuwe dimensie in oplossingen voor afwateringsvraagstukken

Artikel delen

Adel verplicht: als marktleider is TBS-SVA Groep BV dé adviseur voor afwateringsvraagstukken. Commercieel directeur Willy Bruckers: “Sinds de fusie tussen TBS Soest en Struyk Verwo Aqua zie je dat de kruisbestuiving onze producten een extra boost geeft. We innoveren continu om een antwoord te vinden op vraagstukken van onze klanten. Dat leidt tot extra praktische, veilige en duurzame producten. En als je toch naar vraagstukken van klanten kijkt, blijkt dat we binnen die innovaties ook steeds meer conceptuele systemen weten te ontwikkelen. Dat leidt tot een nieuwe dimensie in waterbeheer in stad en dorp.”

“Wij zijn van oudsher oer-Hollandse bedrijven die al tientallen jaren hoogwaardige producten voor de GWW-sector produceren, met oog en oor voor signalen uit de markt. We komen met nieuwe producten die een antwoord geven op wensen van onze klanten en actuele vraagstukken. Neem de VEPROMAX CROSS GRIP en de DYNAMIC CROSS GRIP . Door een toenemende drukte van tweewielers in het verkeer zoals elektrische fietsen, speed pedelecs , scooters en motoren was er een groeiende vraag naar minder gladde deksels. Het gekende wafelijzer profiel (vierkante blokjes) voldoet aan de norm EN124-2, maar onze engineers ontwierpen een profiel met in het achterhoofd de tweewielers in het verkeer. Het nieuwe profiel creëert door zijn ontwerp en positionering meer opening tussen de opstaande verhoogde profielen die zo ontworpen zijn dat uitschuiven door tweewielers minder snel zal gebeuren. Ook de waterafvoer van het deksel is geoptimaliseerd. Het model is leverbaar zowel traditioneel vierkant, zelfnivelerend of als boorputrand. Veel gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, kiezen standaard voor dit product ten dienste van de veiligheid van tweewielers.”

VEPROMAXCrossGripprofiel

Hoogwaardige producten

De kwaliteit is per definitie primair uitgangpunt voor TBS-SVA. “We gebruiken de beste rubbers voor de putafdekking. Want gietijzer gaat lang mee, maar je wilt ook dat de rubbers, die stankafdichting en het ‘rammelen’ voorkomen, een hoge levensduur hebben. Daarnaast hebben alle TBS Q-line en SVA P-line kolken standaard een flexibele aansluiting. Bij concurrerende systemen met een vaste aansluiting zie je dat de aannemer een mof over de vaste aansluiting schuift; bij zettingen is de kans op afbreken dan behoorlijk groot. Onze standaard flexibele aansluiting voorkomt dit. Belangrijk om te noemen is ook de geïntegreerde scharnierfunctie, zodat het onderhoud aan  zeer eenvoudig wordt.”

TBS-SVA heeft de Q-Line – de Q van quality – overzichtelijk ingedeeld in drie categorieën:

  1. Q-Line CLASSIC voor alle vertrouwde standaardmatige producten in een goede prijs-kwaliteitverhouding.
  2. Q-Line MAX, een serie met extra voorzieningen, waaronder een nieuwe uitlaatgarnituur zodat de stankoverlast en vervuiling bij de uitspoeling naar het rioolsysteem wordt geminimaliseerd.
  3. Q-Line PRO, met polyurethaan rubberoplegging en belasting C250 voor rand en roosters om zo geluidsoverlast van gietijzer op gietijzer vrijwel geheel uit te sluiten (lancering 2e kwartaal 2022).

Bruckers: “Je ziet dat straten en pleinen anders worden ingericht dan vroeger met een stoep waarlangs de kolken kwamen. Met die speelse inrichting met veel verweven functies rijdt de auto veel vaker over kolkroosters en deksels. Je wilt niet dat omwonenden dat horen. Vandaar de innovatie in rubberafdichtingen.”

Veelheid aan functies

Naast genoemde productinnovaties ligt de focus thans op conceptuele systemen in waterafvoer. “We gaan de eerste projecten uitvoeren met onze Cool City Draingoot. Dit systeem biedt een veelheid aan functies voor verkeersluwe zones in stedelijk gebied: vergroening, verkoeling, buffering, infiltratie en afwatering van regenwater. Een U-vormige goot wordt gevuld met een Rock-Flow bufferpakket. Daarboven een kunststof mazenrooster met een plantensubstraat korrel waarop sedimentplanten matten liggen. Het regenwater kan via de plantjes in de goot vloeien en zal het rock-flow pakket helemaal vullen, waarna het langzaam kan infiltreren of worden afgevoerd. Het mooie is dat het een modulair systeem is waarbij je extra putten kunt toevoegen om bij stortbuien het regenwater te laten overstorten. Het mooie is ook dat het systeem makkelijk is aan te leggen, zowel bij een herinrichting als in een bestaande situatie. Gewoon twee rijen trottoirtegels weghalen, een sleuf van 40 x 40 cm graven en het systeem inpassen in het wegprofiel. Het systeem is absoluut betaalbaar gelet op de vele functies en vergt door de jaren heen minimaal onderhoud. Er is logischerwijs grote interesse van gemeenten. Dat zal tevens voor andere producten en systemen gelden, want we komen dit jaar met veel innovatieve concepten. Volg ons op onze website.”

Ook nieuwe dimensie in duurzaamheid

TBS-SVA maakt grote slagen op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt inmiddels standaard 20% gerecycled materiaal in het beton toegevoegd. Het toegepaste gietijzer is sterker en lichter dan voorheen, waardoor materiaal wordt bespaard en de verwerking arbovriendelijker is geworden. Bruckers: “Voorts plaatsen wij op verzoek van gemeenten gratis containers waarin aannemers bij een herinrichting oude afwateringsmaterialen kwijt kunnen. Wij zorgen voor verwerking, zuivering en hergebruik van de grondstoffen. Mede door al deze maatregelen hebben onze kolken de laagste MKI-score van alle vergelijkbare afwateringsproducten. Daarmee helpen wij gemeenten bij het verwezenlijken van hun duurzaamheidsambitie.”

TBS-SVA
WWW.TBS-SVA.NL