Vandaag bouwen aan morgen

Artikel delen

Duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen in de bouw. Een bewuste omgang met grondstoffen en productieprocessen wordt daarin belangrijker. Dat betekent: constant blijven ontwikkelen, innoveren en naar de toekomst kijken.

bosch beton voorraad barneveld

Innovatie

We moeten bewust omgaan met grondstoffen en productieprocessen. Daarom blijft Bosch Beton ontwikkelen, innoveren en vooruit kijken. Onder andere door mengselsoorten aan te passen. Ecomix bijvoorbeeld, stoot 17% minder CO2 uit en is zuurbestendiger. Voor de nieuwe ProRail-perronwanden paste de keerwandenproducent het betonmengsel aan en produceert de wanden van twee meter lengte in plaats van één. Dit betekent efficiënter materiaalgebruik én transportbesparing.

Cementloos

Wereldwijd komt er ongeveer 8% CO2 vrij bij de cementproductie. Het ultieme einddoel van Bosch Beton is om volledig cementloos te produceren en maakte hiervoor een stappenplan. De producent werkt daarvoor samen met andere producenten en bedrijven in de keten. Die samenwerking binnen de keten is noodzakelijk. Sommige traditionele betonproducenten veranderen liever niet. Dat maakt de uitdaging en de belangen groot.

Circulair

De keerwandenleverancier verwerkt jaarlijks ongeveer 200 miljoen kilo aan grondstoffen. Dagelijks komen er meer vrachtwagens met grondstoffen voor een dagproductie beton. Elke kleine aanpassing of verbetering maakt kwantitatief al veel verschil. Bosch Beton investeerde onder andere in een nieuwe wapeningsmachine die alles precies op maat maakt. Omdat zij niets hoeven weg te gooien, levert het een besparing op. Silo’s van hun oude fabriek renoveerden zij en bouwden zij opnieuw in voor extra opslagcapaciteit. De 20.000 ton puin van de oude fabriek verwerken zij weer in nieuwe prefab keerwanden. Daarmee is de circulaire cirkel weer rond.

Bosch Beton
www.boschbeton.nl