Transportmiddel voor grote windmolens

Artikel delen

De trend in windturbines is dat deze steeds grotere afmetingen krijgen. Zo worden vleugels alsmaar langer en krijgen torendelen een grotere diameter. Als gevolg daarvan zijn de basismasten van deze turbines breder geworden: van ongeveer 4,5 meter enkele jaren geleden tot meer dan 6 meter vandaag de dag. Met de ‘Mega Windmill Trailer XL’ richt Nooteboom zich vooral op het vervoer van torendelen met grote diameter voor onshore windparken.

Transportmiddel voor grote windmolens

Ter Linden Transport uit Doetinchem heeft als eerste de nieuwste MWT-XL Mega Windmill Trailer in ontvangst genomen. Deze bestaat uit een 4-assige Jeepdolly met Liftadapter en een 7-assige naloopdolly met Liftadapter. Belangrijke voordelen van de Nooteboom MWT-XL, ten opzichte van alternatieve transportoplossingen met gebruik van moduletrailers, zijn de lagere onderhoudskosten, de gunstigere aanschafprijs en het grote bedieningsgemak. Daarnaast kan het geringere gewicht en de kortere combinatielengte ook voordelen bieden in het verkrijgen van ontheffingen binnen Europa. Voor de transporteur draagt dit alles bij in het verlagen van de Total Costs of Ownership.

Tot 6.300 mm diameter

De Nooteboom Mega Windmill Trailer is al vele jaren internationaal de toonaangevende transportoplossing voor het vervoer van torendelen tot een diameter van circa 5 meter. Belangrijk voordeel is dat torensegmenten geheel kraanloos kunnen worden geladen en gelost. Met de nieuwe MWT-XL kunnen nu ook torendelen met een diameter tot circa 6.300 mm worden vervoerd, zoals die van de nieuwste generatie windturbines. Omdat het zwaartepunt van de lading tijdens het transport veel hoger komt te liggen, is er gezorgd voor een grotere stabiliteit om de torendelen, met een gewicht tot 100 ton, veilig over de weg te kunnen vervoeren. Zelfs bij hoge snelheid tot 80 km/u.

De grootste verandering is doorgevoerd bij de luchtgeveerde naloopdolly. Zo is de breedte van de 7-assige naloopdolly aangepast naar 2.840 mm. Daarnaast is de molenbesturing van de naloopdolly aangepast en is de bediening nog gebruikersvriendelijker geworden. De nieuwe besturing draagt eveneens bij aan een hogere stabiliteit, betrouwbaarheid en bedieningsgemak.

Hydraulisch instelbare Liftadapters

Transportmiddel voor grote windmolensDe klemverbindingen van de Liftadapters zijn hydraulisch traploos instelbaar op de diameter van het torenelement. Het aan- en afkoppelen van het torendeel is zeer eenvoudig, omdat de Liftadapters met de afstandsbediening in alle richtingen zijn te bewegen. Hetzelfde geldt voor het kortkoppelen, in verband met de retourrit, van de naloopdolly aan de jeepdolly

De MWT heeft verder een grote wendbaarheid, doordat de bestreken baan volledig bepaald wordt door de afmeting van de toren en niet door het stuurgedrag van het voertuig. De Liftadapter aan de voorzijde van de combinatie is via een draaischamel verbonden met de jeepdolly en aan de achterzijde via een draaischamel verbonden met het besturingssysteem van de naloopdolly. Daarbij is het mogelijk om de lading ten opzichte van de jeepdolly en naloopdolly in een hoek van circa 80 graden te draaien. Het maken van zeer scherpe, nagenoeg haakse en smalle bochten wordt hiermee mogelijk gemaakt zonder het wegdek te verlaten. Daarnaast kan met behulp van de Liftadapters de lading tot ruim 1,5 meter boven het maaiveld worden geheven, waardoor deze eenvoudig over een vangrail, sloot of rotonde heen kan draaien. De jeepdolly is tevens uitgerust met elektronisch luchtvering met wegrijhulp voor meer grip bij wegrijden uit stilstand.

Vanuit de windenergie markt is er internationaal veel belangstelling voor de nieuwe Mega Windmill Trailer XL. Inmiddels zijn al meer dan tien verkocht aan gespecialiseerde vervoerders in Europa op het gebied van windenergie en worden er op korte termijn meerdere orders verwacht.

Nooteboom
www.nooteboom.com