Duurzame en milieuvriendelijke beschoeiing als alternatief op hardhout

Artikel delen

Door een slimme combinatie van vurenhout en hoogwaardig HDPE gerecycled kunststof heeft HIP Groen een beschoeiing ontwikkeld met een zeer lage milieubelasting en tóch een lange levensduur van maar liefst 50 jaar. Binnenkort, medio augustus 2022, is er een levenscyclusanalyse (LCA) beschikbaar die de gehele milieu-impact inzichtelijk maakt.

HIP groenIn de beschoeiing van HIP Groen wordt Europees naaldhout gecombineerd met 100% gerecycled kunststof HDPE. Onder de waterlijn wordt naaldhout toegepast dat niet rot, omdat er onderwater weinig zuurstof is. Daarentegen heeft Vurenhout een veel lagere uitstoot en belast het milieu daardoor minder dan gerecycled kunststof. In het beschoeiingsysteem wordt maximaal tien tot vijftien procent kunststof per strekkende meter beschoeiing toegepast: het wordt enkel toegepast op de plek waar vurenhout niet volstaat.

CO‘negatieve’ balans

Bomen produceren zuurstof en nemen tegelijk CO2 op uit de lucht. De boom maakt hier namelijk hout van. De, in het beschoeiingschot opgeslagen, CO2 komt niet in de atmosfeer zolang het onder waterpeil blijft. Het toegepaste naaldhout in de beschoeiing van HIP Groen komt uit productiebossen in Nederland, België en Duitsland. Al het hout wordt geleverd met PEFC-keurmerk waardoor het aantoonbaar uit duurzaam beheerde bossen komt. De combinatie van hout toepassen onder water en het opnieuw aanplanten van bomen zorgt voor een CO2 ‘negatieve’ balans: er wordt meer CO2 opgeslagen dan dat er wordt vrijgegeven in de atmosfeer.

Snelle plaatsing

Door het ontwerp en de constructie van de schotten kan er sneller en eenvoudiger geplaatst worden ten opzichte van traditionele beschoeiingsystemen. De zijn onderling gekoppeld en de palen zijn bij de productie al voorgeboord. Zodoende komt er geen boorsel vrij in het oppervlakte water en kan er snel geplaatst worden.

Kwaliteit

Er wordt gebruik gemaakt van 100% gerecycled HDPE en bewust geen mix van recyclestromen. Bij het mixen van verschillende soorten kunststof zoals polypropyleen(PP) en polyethyleen(PE) ontstaat er een verbinding die minder goed hecht dan bij enkel gebruik van één soort. Hierdoor zal het materiaal eerder zijn sterkte verliezen. Het toegepaste kunststof in de beschoeiing van HIP Groen is daarom van één soort: de hoogste kwaliteit, zeer sterk en vorstbestendig.

HDPE is al jaren beproefd, onder ander in het gebruik van drinkwaterleidingen. Het is bestand tot temperaturen van -80 graden Celsius. Door HDPE niet te mixen kan het tevens meerdere malen hergebruikt worden zonder sterkteverlies. Ook voldoet het product hiermee aan het terugdringen van gebruik van laagwaardige kunststoffen, dat wettelijk is vereist.

HIP Groen
www.hipgroen.nl