70 jaar ervaring in grondverdichting

Artikel delen

Toen Günther Weber, een geschoold metselaar, in 1952 in zijn geboortestad een bedrijf startte in de handel in bouwgereedschappen, had hij waarschijnlijk geen idee dat dit bedrijf later zou uitgroeien tot een bekende onderneming in de branche. Na enkele jaren in de handel kon Weber niets geschikts aanbieden aan een klant die naar een trilplaat voor een specifieke toepassing zocht. Toen besloot hij voortaan te knutselen aan eigen producten. Daar was dan het eerste trilplaat model: WVP 450. De sprong in de productiesector was gelukt.

weber mt

Tegenwoordig beschouwt Weber MT, de afkorting voor Weber Maschinentechnik GmbH, zich als specialist in handbediende verdichtingstechniek. Binnen Europa behoort het bedrijf tot de marktleiders. Reden genoeg om de 70-jarige geschiedenis eens te gaan bekijken.

De weg naar global player

weber mtDe uitbreiding van het productassortiment, vele technische doorontwikkelingen en octrooien effenden de weg voor de huidige omvang van het bedrijf. De uitvinding van de zogenaamde Wefix-schakeling maakte het bijvoorbeeld mogelijk om ook lichtere trilplaten vooruit én achteruit te laten lopen. In de jaren ’70 werden bij Weber een tijd lang omkeerbare grondverdichters voor gerenommeerde fabrikanten van grote machines geproduceerd, die er hun assortiment mee aanvulden.
Ook stelde Weber MT zich steeds internationaal sterker op. Parallel aan de uitbreiding van de export werden meerdere dochtermaatschappijen opgericht. Eerst in Frankrijk en Nederland; later kwamen de VS, Brazilië, Polen en Tsjechië erbij.

Bij de millenniumwisseling trok de oprichter Günther Weber zich uit het bedrijf terug. Zijn zoon Wolfgang Weber, die tot dan toe als hoofd verkoop fungeerde, nam de bedrijfsleiding over. De daarop volgende jaren werd het bedrijf geherstructureerd. Onderzoek en ontwikkeling werden uitgebreid, vele producten geleidelijk herzien en de focus werd gelegd op de kerncompetentie van het bedrijf. Een nieuw logo en de productkleuren blauw en grijs verduidelijkten de nieuwe structuur.

2004 baarde Weber MT opzien in de branche. Op de BAUMA in München werd onder de productbenaming COMPATROL de eerste algehele verdichtingscontrole voor handbediende grondverdichters geïntroduceerd. Tot dan toe boden enkel en alleen grote wegwalsen de mogelijkheid om de verdichtingsvoortgang te controleren. Vandaag de dag worden soortgelijke meetsystemen ook door andere grote fabrikanten van handbediende grondverdichters aangeboden. Maar, wie het heeft uitgevonden?

Derde generatie familiebedrijf

weber mtVier jaar geleden ging de bedrijfsleiding soepel over op de derde generatie. Katharina Weber, commercieel directeur, en Matthias Weber, technisch directeur, vertegenwoordigen het bedrijf gezamenlijk.

“Digitalisering en elektronica zullen op veel gebieden en in veel producten verder worden geïntegreerd”, legt directeur Matthias Weber de toekomstige uitdagingen uit. “Enkele jaren geleden al hebben wij onze productie overgeschakeld op de zogenaamde one piece flow-productie. Dit soort eindmontage maakt een flexibele en meer aan de behoefte aangepaste productie mogelijk. Een nieuw ERP-systeem ondersteunt ons bij de planning.”

Klantenservice in actie

Door innovatieve producten en een uitstekende after sales service wil het bedrijf zich, naar eigen zeggen, onderscheiden van de concurrentie. Een service app maakt bijvoorbeeld de on- en offline toegang tot bedieningshandleidingen, reserveonderdelenlijsten en onderhoudsfilmpjes mogelijk. Ook het aanbod met onderhouds- resp. reparatieseminars wordt al langer door klanten in binnen- en buitenland gewaardeerd. Bij het thema service hoort tevens min of meer de MDM-motorveiligheid, die als modelvariant voor grotere grondverdichters leverbaar is. Deze bewaakt de vitale functies van de aandrijfmotor en beschermt deze zodoende betrouwbaar tegen uitval.

Marktpositie verder uitbreiden

Uitgedaagd door de eisen van emissievrije bouwplaatsen begon in 2022 de presentatie van vijf verschillende machines die van een elektromotor resp. accutechniek zijn voorzien. Op tijd voor de BAUMA, in het najaar, zullen verdere innovatieve productvernieuwingen en varianten van bestaande producten worden geïntroduceerd.

Weber MT is nog steeds een familiebedrijf en heeft inclusief de dochtermaatschappijen ca. 200 medewerkers in dienst. Het productportfolio omvat vooruitlopende trilplaten, omkeerbare grondverdichters, trilstampers, handbediende walsen en greppelwalsen. Beton-trilnaalden voor de verdichting van beton en voegenzaagmachines vullen dit aanbod aan. Bijna 60% van de omzet wordt met de export gerealiseerd. De grootste, en dus belangrijkste consumentenmarkt, is de VS.

In de afgelopen twee jaar is de omzet aanzienlijk verhoogd. Weber MT beleefde dan ook de jaren met de grootste omzet in de historie van het bedrijf. De orderportefeuilles van de bouwindustrie – en bij Weber MT – zijn goed gevuld. Daarom rekent men op een verdere omzetverhoging.

“Wij stellen ons ambitieuze doelen”, aldus directrice Katharina Weber wanneer ze over de toekomst van het bedrijf vertelt. “De passie voor techniek en onze eis aan maximale kwaliteit bieden een goede basis voor verdere groei. Daarbij hebben wij vele markten in Europa, Zuid-Amerika en vooral de VS sterk in de focus. Daar willen wij groeien en onze marktpositie verder uitbreiden.”

Weber MT
www.webermt.com