Innovatie viert hoogtij op Bobcat Demo Days

Artikel delen

De eerste volledig elektrische rupslader ter wereld; de T7X. Maar ook een minirupslader MT100, nieuwe schrank- en rupsladers en MaxControl, de afstandsbediening op de iPhone. Het zijn enkele van de meest opvallende nieuwtjes die Bobcat onlangs presenteerde tijdens de Doosan Bobcat Campus bij de fabriek in Dobříš (Tsjechië).

Tekst: Pieter de Mos

Bobcat T7X all electric loader.

Bobcat T7X all electric loader.

Het was dankzij Corona al weer drie jaar geleden dat Bobcat de befaamde Demo Days hield, maar medio juni kon het weer. Gustavo Otero, president van Doosan Bobcat EMEA, vond het wederom: “een mooie gelegenheid voor onze klanten en dealers om de hele productlijn te bekijken en zelf uit te proberen.” De ontmoeting met de ontwerpers, ingenieurs en productmanagers die de nieuwe producten en oplossingen ontwikkelen levert volgens hem waardevolle feedback op en helpt Bobcat om te blijven innoveren.

Elektrische rupslader echte primeur

Echte primeur was de T7X elektrische rupslader met zijn lithium-ion accu van 62 kWh die hem tot vijf uur continu aan de gang kan houden. Dat dankt hij mede aan het lastgevoelig vermogensbeheersysteem. Bestuurders kunnen de prestaties handmatig afstemmen op specifiek werk: bijvoorbeeld de rijsnelheid wijzigen bij het maximumkoppel.

“Nog een opvallende eigenschap is het feit, dat er bijna geen vloeistof in de machine aanwezig is. De traditionele hydraulische werkgroep is geheel vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem, bestaande uit elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. De enige vloeistof die in de machine gaat, is één liter milieuvriendelijke koelvloeistof”, aldus Joel Honeyman, Vice President Global Innovation bij Bobcat.

Krachtige minirupslader

De nieuwe MT100-minirupslader wordt later dit jaar door Bobcat gelanceerd. Hij rijdt met gemak door poorten, deuropeningen en andere smalle doorgangen en biedt extra vermogen met een nominaal bedrijfsvermogen van meer dan 450 kg, een flinke opbreekkracht en een grote hefhoogte. Nieuw is ook, dat de bestuurder nu op de machine meerijdt.

Bobcat MT100-minirupslader met opstap.

Bobcat MT100-minirupslader met opstap.

Naast de MT100 zagen we de eerder gelanceerde elektrische minigraver E10e in actie als sloopmachine. Handig voor inpandige werkzaamheden.

Krachtigste laders ooit

De nieuwe schranklader S86 en de compacte rupslader T86, beide uit de R-serie, zijn de krachtigste compacte laders die het bedrijf ooit heeft geproduceerd. Hun Stage V conforme 3.4 liter Bobcat-motor levert 78 kW (105 pk) bij 2600 tpm. De laders hebben drie verschillende opties voor de hulphydrauliek. Er is een debietconfiguratie van 87 l/min voor standaardtoepassingen, plus aanvullende functies voor hydraulische prestaties met behulp van de nieuwe EDC-pomp (Electronic Displacement Control): een High Flow-functie met 138 l/min en een nieuwe Super Flow-functie voor een zeer hoog debiet van 159 l/min.

Radarsensoren vergroten veiligheid

Om een nieuwe oplossing te bieden voor het vermijden van obstakels op bouwterreinen is Bobcat een partnerschap aangegaan met Ainstein uit de VS. Het bedrijf maakt state-of-the-art radarsensoren en op die basis heeft Bobcat een concept voor radarsensoren uitgewerkt dat vergelijkbaar is met parkeersensoren op auto’s of landbouwmachines. Deze sensoren passen op alle machines en kunnen afhankelijk van de machine (met elektronische of mechanische bediening) zorgen dat deze stopt, wordt beperkt en/of de machinist waarschuwt via licht- of geluidssignalen.

Elektrische minigraver Bobcat E10e in actie als sloopmachine.

Elektrische minigraver Bobcat E10e in actie als sloopmachine.

Bobcat gaf ook een eerste blik op de nieuwe elektrohydraulisch bediende minigraafmachine van 3,5 ton. Bij deze E35 zijn de hydraulisch bediende joysticks vervangen door een elektrohydraulisch systeem. Hierdoor kan de machine bepaalde halfautomatische taken uitvoeren. Denk aan betrouwbaar egaliseer en nivelleerwerk, het graven van sleuven of repetitieve taken zoals ‘return to dig’.

Doosan Bobcat EMEA
https://www.bobcat.com/eu/nl/index

Inter-Techno
https://intertechno.nl/

Handige afstandsbediening op de iPhone

De Bobcat MaxControl-bediening op afstand werkt via een app op de iPhone, waardoor tweepersoonstaken voortaan door één persoon kunnen worden uitgevoerd. Denk aan alledaagse taken zoals het openen en sluiten van poorten of het laden van balen. Installeren is gemakkelijk en de aansluiting op de machine vergt volgens zeggen slechts enkele minuten. MAXControl is toepasbaar op alle Bobcat-machines vanaf 2004!

Bobcat MaxControl-bediening.

Bobcat MaxControl-bediening.

“Bij Bobcat verpakken we graag complexe oplossingen in eenvoudige, gebruiksvriendelijke producten. Met deze oplossing kan een bestuurder eenvoudig fysieke joysticks voor Bobcat MaxControl-bediening op afstand gebruiken door de telefoon in de joysticktelefoonhouder te steken. Elke knop stemt overeen met verschillende functies die selecteerbare joysticks op de machine nabootsen”, aldus Vijay Nerva, hoofd Innovation and Acceleration bij Doosan Bobcat EMEA. Bobcat is van plan om feedback van klanten te verzamelen en het eindproduct dit jaar te verfijnen, voordat beslist wordt over de officiële lancering.

De Bobcat MaxControl is eenvoudig te installeren.

De Bobcat MaxControl is eenvoudig te installeren.