Drijflaagmonitoring in gemaal wint RIONEDinnovatieprijs 2022

Artikel delen

De online tool FATracker van Gemeente Rotterdam en Deltares is door de deelnemers aan de RIONEDdag uitgeroepen tot innovatie van 2022 op gebied van riolering en stedelijk waterbeheer. Vet in de riolering en rioolgemalen is een groot probleem voor rioolbeheerders. Het hoopt op en zorgt voor verstoppingen, verwijderen is dan een kostbare en vieze klus. De online tool biedt hulp.

De FATracker is een online tool gebaseerd op een machine-learning algoritme die de (vet)drijflaagvorming (real-time) monitort. De tool helpt de beheerder bij het opstellen van schoonmaakstrategieën (kostenbesparend, minder pompstoringen), maar ook bij het voorkomen en/of beperken van de drijflagen.

Antonio Moreno-Rodenas (Deltares), Alex Duinmeijer (IBR) en Francois Clemens-Meyer (Deltares) presenteerden deze innovatie met verve op het hoofdpodium. Alex Duinmeijer: “We zijn heel blij met de RIONEDinnovatieprijs. De reacties na afloop waren ook heel leuk. Veel mensen waren nieuwsgierig en geïnteresseerd. Deze prijs zal ook de gemaalbeheerder van Rotterdam, Ronald van Kampen, goed doen. Hij heeft ons ontzettend geholpen met faciliteren. En dank aan Stichting RIONED dat jullie door middel van deze prijs innovaties faciliteren.“

Hilde Niezen, directeur Stichting RIONED, feliciteert de winnaars. “Het is een interessante innovatie, die zeker zal bijdragen aan de sector. Maar vergeet de andere veertien inzendingen niet. Zij laten ook zien hoe het vakgebied stedelijk waterbeheer zich blijft vernieuwen.”

Genomineerden

De drie genomineerden presenteerden hun innovatie en beantwoorden vragen. De deelnemers aan de RIONEDdag van 16 juni stemden daarna voor de winnaar van de RIONEDinnovatieprijs 2022. De RIONEDdag is het jaarlijkse congres van de professionals op gebied van stedelijk waterbeheer bij gemeenten, waterschappen en bedrijven. Dit jaar waren er meer dan 500 geregistreerde deelnemers.

De twee andere nominaties waren:

  • De Infill Turf Filterput voorkomt dat rubbergranulaat van kunstgrasvelden in ons milieu terecht komt. Het filter houdt ook zink-, koper- en loodafscheiding tegen (Joosten Kunststoffen).
  • Data Gestuurd Rioolbeheer (DGR) benut de capaciteit van gemengde stelsels optimaal, waardoor de vuilemissie naar oppervlaktewater afneemt en de capaciteit van rwzi’s beter wordt benut (Waterschap Hunze en Aa’s en WLN).

Bekijk alle vijftien inzendingen op https://www.riool.net/RIONEDinnovatieprijs-inzendingen